Diumenge, 29 de novembre de 2020

Davant del sol, millor poc fet que al punt

 

Davant del sol, millor poc fet que al punt

Amb l'arribada de l'estiu, el sol cau sobre els nostres caps, i aprofitem un dia de parc, camp o piscina per intentar no ser els més pàl·lids del barri. 

AECC. Servei de Prevenció i Salut / 17.06.16 - 10:14h

El Codi Europeu Contra el Càncer aconsella evitar una exposició excessiva al sol, sobretot els nens, utilitzar protecció solar i no usar cabines de rajos UVA. 

Per un altre costat, el sol és necessari per al nostre organisme, ja que ajuda a produir vitamina D, sempre que es prengui moderadament i amb precaució.

La prevenció, un hàbit senzill

Pel fet de viure en un país del Mediterrani, generalment ja obtenim de manera involuntària la vitamina D necessària. Per tant, no hem de preocupar-nos per això si sortim amb certa freqüència de casa, i sí centrar-nos a protegir-nos de manera adequada per reduir el risc de tenir càncer de pell. La prevenció, un hàbit senzill:

  • Usa crema amb fotoprotecció (FPS) alta, entre 30 i 50, abans de sortir a l'exterior (fins i tot en els dies ennuvolats) en aquelles zones del cos que estaran exposades. La pell cobreix tot el cos i de poc serveix protegir cara i braços quan al final se'ns cremen les orelles, el clatell i el cuir cabellut. Per això és important no descurar ni un sol mil·límetre. 
  • Si vas a la piscina o a la platja, aplica la crema mitja hora abans de sortir i després cada dues hores o després de cada bany, una vegada que t'hagis assecat amb la tovallola. 
  • Utilitza roba, gorra i ulleres sempre que puguis, i evita exposar-te al sol entre les 12 i les 16 hores. 
  • Durant l'exposició al sol prescindeix de les polvoritzacions d'aigua, les colònies o perfums, ja que deixarien la teva pell més sensible a les cremades.

El càncer més visible

La pell té memòria i recorda les imprudències del passat. Per això, encara que comencis a seguir les pautes de protecció indicades anteriorment, t'aconsellem que revisis la teva pell una vegada al mes, ja que la detecció del càncer cutani en les primeres fases afavoreix un bon pronòstic amb el tractament adequat. En aquest enllaç trobaràs el pas a pas per fer-te una bona exploració. 

Hi ha dos tipus de càncers cutanis, el melanoma i el càncer de pell no melanoma. Aquest últim és el més freqüent, de creixement lent i el que millor pronòstic té. El melanoma és un tipus de tumor greu, per la qual cosa la detecció precoç és vital. Per tant, t'aconsellem que acudeixis al teu dermatòleg si, després d'una exploració, detectes: 

* Sospita de NO MELANOMA: Lesions amb crostes o úlceres a la pell que no acaben de guarir-se i que augmenten de grandària amb el temps.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB