Un màxim de 5 minuts és el temps recomanat per l'OMS com a durada de la dutxa
Un màxim de 5 minuts és el temps recomanat per l'OMS com a durada de la dutxa

Contra la sequera, les petites accions de tothom sumen!

Catalunya es troba actualment en fase d’excepcionalitat de sequera. Si no canvien molt les previsions, les restriccions podrien arribar també a l’aigua de boca en pocs mesos. Que la sequera no esdevingui crònica, depèn de la suma d’accions de tothom.

Gestió Mediambiental / 22.06.23 - 13:00h

Tot i els episodis de pluges de les darreres setmanes, els pantans catalans continuen, de mitjana, plens en poc més d’una quarta part de la seva capacitat. Això pot situar-nos, cap al mes de setembre, en un escenari de restriccions més rigorós que l’actual i que, fins i tot, afecti a l’ús d’aigua de boca.

Si bé controlar la pluja no depèn de nosaltres, l’ús que tothom (individual i col·lectivament) fem de l’aigua sí pot marcar una diferència. En els articles que estem dedicant a la sequera, hem reunit una sèrie de consells d’estalvi que podem aplicar a les activitats quotidianes (a casa, a la feina, en les tasques relacionades amb la neteja, la higiene, etcètera).

Canta a la dutxa, però menys de 5 minuts!

L'opció de dutxar-se és més sostenible que la de banyar-se

Les dutxes no haurien d'arribar als 5 minuts, segons l'OMS

 

 

 

 

 

 

La higiene personal és una de les moltes oportunitats que tenim en el dia a dia de contribuir a preservar les reserves d’aigua. El primer consell és descartar el bany i optar per la dutxa. Amb aquest primer gest, haurem passat de gastar entre 200 i 300 litres (el que necessitem per omplir la banyera) a un màxim de 80 per dutxa.

Si a més tenim la precaució de tancar l’aixeta mentre ens ensabonem, reduirem la despesa per dutxa fins als 30 litres (estalviant-ne 50). El temps també és important. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no trigar més de 5 minuts, a més de fer servir aigua tèbia i gels de bany amb pH neutre, per fer-ne un ús sostenible i responsable dels recursos naturals.

No és una qüestió menor. La mitjana de temps que hi dediquem és de 8 minuts. Tenint en compte que un capçal estàndard de dutxa deixa anar 8,3 litres per minut, i que un percentatge molt alt de persones passen per la dutxa diverses vegades per setmana, reduir ni que sigui un o dos minuts cada jornada suposa estalviar molts litres.

Per exemple:

  • La Lluïsa es dutxa cada dia i triga 6 minuts.
  • Això vol dir que està destinant 18.177 litres/any 
  • Ha decidit (i aconseguit) reduir el temps a 4 minuts =
  • Per tant, gastarà 12.118 litres, estalviant més de 6.000 l/any
  • Ara convenç la resta de la família (tres persones) que segueixin el seu exemple =
  • L’estalvi anual depassa els 24.000 litres!

I no cal posar-se un cronòmetre amb alarma al bany. Aquí sota us deixem un mashup de cançons molt conegudes que us marcaran l’inici i el final de la dutxa (està permès cantar a sobre i jugar a endevinar els cantants de les peces):

Consells per fer la teva part

En aquest article sumem dos darrers consells als que hem anat recollint en notícies anteriors (les pots consultar totes en aquest enllaç):

- No utilitzis la mànega per netejar el vehicle

Neteja el vehicle a un túnel de rentat o amb esponja, mai amb mànega

Rentar un cotxe amb mànega pot consumir fins a 350 litres d’aigua. Opta per dur-lo a un túnel de rentat (disposen d’instal·lacions que reciclen l’aigua) o utilitza una esponja i una galleda. De fet, tingueu present que aquests són els únics mètodes autoritzats a Barcelona en aquesta fase de sequera.

- Regar la gespa o les plantes de bon matí o al vespre

Regar plantes i gespa al matí o al vespre

Tenint en compte que regar una superfície de gespa de 100 m2 consumeix 400 litres d’aigua, és millor escollir les primeres o les darreres hores del dia per regar, ja que evitem que l’aigua s’evapori. Actualment, a Barcelona només està permès el reg de supervivència d'arbres o plantes, amb gota a gota o regadora i en horari de 20 h a 8 hores.

Si vius a Barcelona, pots consultar les restriccions actuals al web de l'Ajuntament.

Participar té premi!

Si ja t’has posat mans a l’obra amb les mesures personals i familiars d’estalvi, podràs participar en el desafiament que plantegem als treballadors i les treballadores. A partir del proper 12 de juliol, estarà obert el formulari on es podran conèixer les bases i els detalls de la participació a la campanya, que restarà oberta fins a finals del mes de setembre.

Tothom que aconsegueixi una reducció del consum d’aigua obtindrà un obsequi, i les 10 famílies més estalviadores rebran un premi pel seu esforç. Us hi esperem!

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB