Dissabte, 6 de març de 2021

El consum elevat d'alcohol perjudica la teva salut. Evita'l!

 

Imatge consum alcohol / COIB

El consum elevat d'alcohol perjudica la teva salut. Evita'l!

El consum elevat d'alcohol és un problema molt greu que pot afectar la teva vida familiar i social. Pot perjudicar la teva salut física i mental, però també la dels teus familiars i amics, i truncar el teu projecte de vida. 

Personal d'infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 15.11.16 - 12:45h

El primer pas per deixar de beure és reconèixer que tens una dependència i que et cal ajuda per superar-la. 

Els límits de consum diari varien segons el pes i el sexe, però en general si et trobes per sobre de les tres ingestes diàries hauries de consultar la taula de l'OMS (al final del text). 

Hi ha situacions en què es recomana evitar el consum d'alcohol de manera absoluta, com durant l'embaràs i la lactància, si es condueixen vehicles o es treballa amb maquinària perillosa i en persones amb patologies o que es mediquen, entre d'altres. En el cas de les dones gestants, l'abstinència ha de ser total, ja que el consum, fins i tot en quantitats mínimes, pot causar la síndrome alcohòlica fetal i un part prematur, i per tant, afectar el desenvolupament del nadó. 

Les persones amb un consum de risc són susceptibles d'entrar en programes de teràpia de deshabituació. 

A TMB, els treballadors amb trastorns de dependència tenen al seu abast un programa d'ajuda, suport i tractament, amb enfocament multidisciplinari —mèdic, psicològic i social— al qual poden acollir-se de forma voluntària, amb total garantia de confidencialitat, a fi de poder trobar solució a la seva afectació, així com als problemes que se'n deriven, tant familiars com socials o laborals. Actualment, segueixen aquest programa 25 persones. Si t'interessa realitzar una consulta sobre el programa d'ajuda als trastorns de dependència, adreça't a la treballadora social (extensió 87466) o als centres de salut de l'empresa.

L'any 2011, dins del marc de la política preventiva de FMB, i amb l'assessorament de la subdirecció general de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública, es va posar en marxa el procediment de prevenció de consum d'alcohol i substàncies psicoactives (SPA), amb la principal finalitat de millorar la seguretat, la salut i la qualitat de vida i reduir els problemes associats que se'n deriven. 

El seu desenvolupament, sota la supervisió de la comissió del comitè de seguretat i salut, ha permès implantar mesures ambientals, com ara eliminar la presència de begudes alcohòliques a les dependències de l'empresa o prohibir-ne el consum; mesures organitzatives: establir els límits permesos d'alcohol en aire espirat, no permetre estar sota els efectes de substàncies psicoactives (SPA)  en hores de treball, i també mesures de vigilància: realitzar controls planificats i aleatoris als centres de treball. Aquest programa s'ha recolzat amb una campanya de comunicació, informació i formació de tots els treballadors, cosa que ha contribuït al seu bon funcionament. Fins al moment actual s'han realitzat més de 5.000 controls, el 99,99% dels quals han estat negatius.

Cal saber que la ingesta d'alcohol a nivells de risc és un factor determinant de malalties cardiovasculars, de la cirrosi hepàtica i de diversos càncers, entre d'altres.

Si t'adones que el teu consum d'alcohol és important, pren la decisió! Necessitaràs tenir un bon estat d'ànim, l'autoestima alta i el convenciment que ho aconseguiràs. De motius per evitar el consum abusiu d'alcohol no en falten! Veuràs com millorarà la teva salut i qualitat de vida! Ànims!

Comença per seguir una dieta equilibrada, complementada amb la pràctica esportiva, que et servirà de gran ajuda ja que t'aportarà benestar mental i físic. És molt important ocupar el teu temps també en aficions que t'omplin, com les manualitats, els viatges o la lectura. També t’ajudarà compartir el teu temps amb les persones estimades. I no oblidis demanar ajuda especialitzada.

Classificació de l'OMS sobre la ingesta d'alcohol:

  • Nivell diari: es considera consum de risc >20-24g/dia d'ingesta mitjana habitual per a les dones i de >40g/dia en els homes. 
  • Nivell setmanal: >280 g en el cas dels homes i 170 g en el cas de les dones.

La fórmula de càlcul del contingut en grams de les begudes alcohòliques (Ministeri de Sanitat i Consum) és la següent:

Grams d'alcohol = volum de la beguda expressat en cc x graduació x 0,8/100

P.ex.: si una persona beu una copa de vi (100 cc) amb una graduació de 13 graus, la quantitat d'alcohol absolut ingerida seria: 100 cc x 13 x 0,8 / 100= 10,4 grams d'alcohol pur.

Setmana de sensibilització de l’Agència de la salut pública “Amb l’alcohol, menys és millor”: http://drogues.gencat.cat/alcoholmenysmillor
 
 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB