Dissabte, 24 d'octubre de 2020

Com puc evitar els problemes cardiovasculars?

 

Cardiovascular /COIB

Com puc evitar els problemes cardiovasculars?

Segons l'Organització Mundial de la Salut, els problemes cardiovasculars, de cor i vasos sanguinis, són la causa de 12 milions de morts al món cada any, essent la primera causa de mort en adults. 

Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 16.09.15 - 14:12h

Poca broma. Cal que revisem si realment estem fent el que podem per minimitzar els factors de risc. Almenys aquells sobre els quals cada persona, amb les seves decisions diàries, sí que pot influir.

Quan parlem de problemes cardiovasculars, ens estem referint a hipertensió arterial, a malalties arterials coronàries, malalties valvulars cardíaques, ictus o malalties cardíaques reumàtiques. Hi ha casos en què no podem fer res, però incorporant hàbits de vida saludable a les nostres vides sí que podem minimitzar alguns riscos que provoquen aquests problemes:

  • Evitar el tabaquisme. El tabaquisme s'associa a malalties greus, cosa que inclou malalties respiratòries, cardiovasculars i diversos tipus de càncers. Deixar de fumar és possible i cada any milers de persones ho aconsegueixen. Si vols deixar de fumar, fes clic aquí per saber on pots trobar ajuda. També pots consultar el programa que ofereix el Servei de Prevenció (ext. 88077).
 
  • Prendre una dieta cardiosaludable que inclogui verdures i fruites, cereals, patates, llegums, carns magres, peix, ous i greixos insaturats com l'oli d'oliva. Per saber més sobre dieta cardiosaludable, fes clic aquí.
 
  • Mantenir una activitat física regular. La inactivitat física és un factor de risc directe per a problemes cardiovasculars, així que reprendre una activitat física adequada disminueix de mica en mica aquest factor de risc. Per ampliar informació sobre els beneficis de l'activitat física en persones amb problemes cardiovasculars, fes clic aquí.
 
  • Reduir el consum d'alcohol i begudes excitants. El consum excessiu d'alcohol incideix en la hipertensió arterial i en el nivell de colesterol. A més cal evitar les situacions d’estrès. Controlar l'estrès, junt amb d'altres factors, minimitza els riscos.
Els hàbits de vida saludable ens permetran mantenir a ratlla els factors de risc en el cas de problemes cardiovasculars com la hipertensió arterial. Cal controlar-se regularment la tensió arterial sabent que es considera una pressió arterial normal tenir una pressió sistòlica (alta) de menys de 140 i una pressió diastòlica (baixa) de menys de 90 (popularment 14 i 9). També vigilar l'obesitat i el sobrepès, considerats respectivament una malaltia crònica i un factor de risc, per les conseqüències greus que comporten per a la salut i per a la qualitat de vida. Són actualment el cinquè factor de risc de mort en el món, ja que augmenten les possibilitats de patir diabetis de tipus 2, cardiopatia isquèmica (angina de pit o infart), alguns tipus de càncer, hipertensió arterial, apnea del son o ictus (feridura), entre altres malalties i trastorns. Per saber més coses sobre l'obesitat i el sobrepès fes clic aquí.
 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB