Ennuegament / COIB
Ennuegament / COIB

Com hem de reaccionar si un infant s’ennuega

Si bé els ennuegaments poden ocórrer en persones de qualsevol edat, els nens petits són un grup de risc en el qual passa amb més freqüència, sobretot quan es tracta d'aliments i de peces petites de joguines. 

Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 08.07.19 - 08:07h

Si procurem seguir algunes recomanacions bàsiques, podrem evitar aquests ennuegaments:

  • Vigila l'infant mentre menja. És important que hi hagi sempre una persona adulta al càrrec.
  • Talla els aliments sòlids a trossos ben petits i procura que els mastegui bé.
  • Les joguines han de ser adequades a la seva edat. Tingues en compte que moltes joguines que contenen peces petites no estan indicades per a les criatures més petites.  
  • Evita la fruita seca i els aliments amb pinyol en infants de menys de 5 anys.

Si malgrat això et trobes amb un nen o nena que s'està ennuegant, és important que tinguis algunes nocions bàsiques sobre com has d'actuar:

  • En primer lloc i malgrat la situació, cal que intentis mantenir la calma. 
  • Si l'infant respira, anima'l a tossir perquè amb la tos expulsi allò que l'ennuega. No li donis cops a l'esquena; l'objecte es pot moure i empitjorar la situació d'ennuegament. Tampoc has de posar-li res a la boca ni intentar treure a cegues l'objecte o el menjar que causa l'ennuegament.
  • Si l'infant mostra signes clars d'ofec, per exemple si es posa la mà al coll o veus que el tòrax no es mou amunt i avall en cada intent de respirar, és que hi ha un ennuegament total que li impedeix parlar i respirar. En aquesta situació, inspecciona visualment la boca i treu-ne qualsevol cos estrany que vegis. Si el nen o nena no pot respirar però segueix conscient, dona-li cinc cops secs a l’esquena, entre els omòplats, amb el palmell de la mà. En cas que continuï l'ennuegament, abraça'l per darrere, situa els dos punys al centre del pit (a la zona de l'estèrnum) i empeny-los amb força cap a dins i cap a dalt. Si no és efectiu, alterna cinc cops a l'esquena amb cinc compressions abdominals. Pots trobar més informació sobre com fer aquestes maniobres en el següent enllaç.
  • Si l'infant està inconscient, o bé si les maniobres anteriors no funcionen, és molt important que truquis al telèfon d'emergències 112. Si tens coneixements de reanimació cardiopulmonar (RCP), és recomanable que comencis les maniobres. Per saber-ne més, consulta aquest enllaç.

Per recordar tots els passos et serà útil donar una ullada a la següent infografia. Si l'infant té menys d'un any les maniobres que es fan són diferents. En aquest cas, consulta aquesta altra infografia.  

Si tens dubtes, consulta-ho amb la teva infermera.

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com.

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB