Diumenge, 5 d'abril de 2020

Avui pot ser un bon dia per deixar de fumar

 

Avui pot ser un bon dia per deixar de fumar

La celebració del Dia Mundial de la Salut (7 d'abril) és una bona excusa per recordar que el consum de tabac és el principal problema de salut pública dels països desenvolupats.

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 03.04.19 - 08:18h

Sabies que fumar està relacionat amb més de vint-i-cinc malalties, entre les quals càncers i malalties cardiovasculars i respiratòries? Deixar de fumar és possible i cada any milers de persones ho aconsegueixen. T'has plantejat mai deixar de fumar? Ho has provat sense èxit? 

Avui pot ser el dia per començar una vida més saludable i deixar el tabac. Per deixar de fumar, primer cal estar convençut. És una decisió personal que requereix valorar els motius pels quals cadascú desitja deixar el tabac, malgrat haver-hi circumstàncies a la vida que afavoreixen el canvi, com ara el naixement d'un fill, estar malalt o passar per una circumstància econòmica desfavorable. 

A banda dels econòmics, hi ha molts motius que poden portar una persona a deixar de fumar:

  • Millorar la salut: per respirar millor, fatigar-se menys, deixar de tossir, viure millor, reduir el risc de patir un infart, una embòlia o un càncer, per respectar el dret a la salut de les persones del voltant, etc.
  • Millorar la qualitat de vida: per eliminar l'halitosi, no embrutar la roba i els cabells amb l'olor del tabac, poder fer petons sense fer olor de cendrer, gaudir d'aire fresc a casa i al cotxe, gastar els diners en altres coses més gratificants, mantenir les dents blanques, etc.
  • Augmentar l'autoestima i l'estima per la gent del voltant: per alliberar-se del fet de dur tabac i foc a tot arreu, evitar l'envelliment de la pell, recuperar l'aspecte del cutis, ser un bon exemple per als altres, etc. 

Està demostrat que els beneficis de deixar de fumar per a la salut són a curt i a llarg termini. 

  • En els primers 20 minuts, les mans i els peus estan més oxigenats i amb millor temperatura.
  • Al cap de 24 hores millora la capacitat de percebre olors i gustos, respirar és més fàcil.
  • 8 mesos més tard, disminueixen els problemes respiratoris i la fatiga.
  • Passats 5 anys, el risc de patir un atac de cor és similar al d'un no fumador.
  • Al cap de 10 anys el risc de patir alguns càncers és similar al d'algú que no ha fumat mai.

Consulta tots els beneficis per a la salut en aquesta infografia. El programa de cessació tabàquica de la Unitat de Medicina del treball del Servei de prevenció funciona des del 2003 i ha servit perquè molts companys hagin deixat de fumar amb èxit. Informa-te’n al 88077.

Comptar amb l'ajuda personalitzada d'un professional de la salut o planificar com es deixa el tabac incrementa les probabilitats d'èxit en el procés. És el cas de diferents teràpies psicoconductuals i farmacològiques que ajuden els fumadors a abandonar el tabac. A Catalunya pots trobar ajuda, entre d'altres, a la línia de telèfon 061 CatSalut Respon o a través del Programa Atenció Primària Sense Fum (PAPSF) als Centres d'Atenció Primària demanant hora amb la teva infermera. També tens molts recursos a la pàgina del PAPSF, on trobaràs una guia sobre Deixar de fumar en 4 passos.

Consulta més informació sobre deixar de fumar.

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB