Combatre la sequera des de tots els fronts: les famílies, les majors consumidores
Els embassaments catalans estan plens només en una quarta part de la seva capacitat. L’administració té el major marge de maniobra en la lluita per pal·liar la sequera, però tothom pot jugar-hi un paper. De fet, el principal consum d’aigua prové de les llars.
A diferència del que podríem pensar, no és el conjunt dels grans consumidors (indústria, agricultura i ramaderia, administració pública...) qui més recursos hídrics consumeix.
Per exemple, a la ciutat de Barcelona, durant el 2021, l’ús domèstic de l’aigua va suposar un 72% del total, mentre que comerç i indústria consumien el 22% i els serveis municipals el 6% restant.
Recentment, el Govern ha recordat que, malgrat la persistent i alarmant situació de sequera, no es percep una disminució en el consum de la ciutadania, el que fa preveure majors restriccions aquest estiu.
Un consum per sobre del recomanat
El consum mitjà d’aigua a Catalunya és d’uns 117 litres per habitant i dia. Aquesta xifra està força per sobre de la mitjana (entre 50 i 100 litres per habitant i dia) que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), cal per garantir que una persona té les necessitats diàries cobertes.
L'aigua de la xarxa pública d'abastament ha de ser d'una qualitat superior a la de qualsevol altre sector, ja que s'utilitza per beure, cuinar, dutxar-se i netejar roba o vaixella.
De mitjana, a Europa se subministren 144 litres d'aigua dolça per persona i dia per al consum domèstic (sense comptar l'aigua reciclada, reutilitzada o dessalada). Això és gairebé el triple del requeriment d'aigua establert per a les necessitats humanes bàsiques. Malauradament, no s'acaba utilitzant tota l'aigua subministrada.
A què es dedica l’aigua de consum domèstic?
Tens idea de la quantitat d'aigua que es consumeix de manera quotidiana? A continuació veuràs el rang d’ús per a cada funció de la llar. La gran diferència entre el mínim i el màxim en cada cas depèn de si tanquem o no l’aixeta durant els processos.
Si tanquem l'aixeta | Si no la tanquem | |
Rentar-se les mans | 2 litres | 18 litres |
Rentar-se les dents | 2 litres | 12 litres |
Banyar-se | 200 litres | 300 litres |
Dutxar-se | 30 litres | 80 litres |
Rentar els plats a mà | 15 litres | 30 litres |
La quantitat d'aigua que acabem fent servir en d'altres usos està relacionada amb el programa que utilitzem i si aprofitem bé cada càrrega: en el cas de la rentadora, oscil·larà entre els 60 i els 90 litres, i en el del rentavaixelles entre els 18 i els 30.
També en el cas de la cisterna del vàter la despesa d'aigua (de 6 a 10 litres) dependrà de si tenim un sistema de doble descàrrega instal·lat. A la suma de l'aigua d'ús domèstic hem d'afegir els 10 litres de mitjana que s'utilitzen diàriament per netejar, i els 10 més per beure i cuinar. I encara hem de mencionar dos consums massius si parlem de les llars que reguen la gespa (400 litres per cada 100 m2) o que renten el cotxe amb mànega (també 400 litres).
Mesures d'estalvi
Pel que fa als usos d'aigua dins de TMB, s'inclouen conceptes com l'ús sanitari, la neteja (interior i exterior) dels vehicles, els rentats de baixos, la neteja de les instal·lacions o el rentat de grafitis, entre d'altres. L'ús sanitari suposa més de la meitat del consum total gràcies, principalment, a les mesures de tractament i reutilització d'aigües que s'han posat en marxa a certs processos, com és el cas dels 11 túnels de rentat de TMB.
Alhora, tot i que els darrers anys han estat de creixement en validacions i quilòmetres, així com de persones treballadores i d'espais utilitzats, s'ha fet un esforç d'eficiència en l'ús dels recursos. Un esforç que s'està incrementant, davant l'actual situació de sequera, per tal de disminuir progressivament el consum d'aigua a TMB.
Les llars també són un àmbit on és possible racionalitzar l'ús de l'aigua per evitar que s'implementin o s'allarguin les restriccions. Dins de la campanya (acompanyada d'un seguit de recompenses per a les persones de l'empresa que més estalviïn) que tenim en marxa, aquests són dos nous consells per reduir el consum d'aigua a casa:
- Utilitza reductors de cabal a les aixetes
Són econòmics i senzills d'instal·lar (només cal enroscar-los a l'aixeta) i redueixen el consum fins a un 50%.
- No descongelis els aliments sota l'aigua
Si es treuen amb temps del congelador o es descongelen amb el microones, s'aconsegueix no malbaratar aigua i, a més, segons els principals xefs, l'aliment queda en millors condicions.
En aquest enllaç, pots trobar els articles i consells que hem anat publicant sobre l'actual estat de sequera.