Cardiovascular / COIB
Cardiovascular / COIB

El cor i el colesterol estan molt relacionats

Les malalties del cor tenen una important relació amb el nivell de colesterol a la sang. El colesterol és un greix fonamental per al nostre organisme. Hi ha dos tipus de colesterol: HDL (l'anomenat com a “colesterol bo”) i LDL (el “colesterol dolent”). 

Personal d'infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 23.03.17 - 14:16h

Reduint les concentracions altes d'LDL s'evita un risc per a la salut, ja que poden ocasionar malalties cardiovasculars.

Es recomana tenir una “determinació del colesterol total” abans dels 35 anys (prova del nivell). Si el resultat està dins de la normalitat, cal repetir la determinació almenys un cop cada cinc anys. Si els nivells de colesterol total estan entre 200-240 mg/dl s'hauria de repetir abans. Si tens antecedents familiars de colesterol alt o de malaltia coronària prematura és necessari que et facis un control periòdic dels nivells de colesterol de forma més exhaustiva. Pots consultar al personal d'infermeria del teu centre de salut amb quina periodicitat fer-ho.

El Servei de Prevenció de TMB, en el decurs del reconeixement mèdic dels treballadors/es de més de 35 anys, els calcula el risc cardiovascular, que té en compte les xifres de colesterol, així com l'edat, l'hàbit tabàquic, la tensió arterial i la diabetis, per tal d'establir el nivell a partir del qual cal adoptar mesures preventives per reduir el risc de patir en un futur malalties cardiovasculars (angina de pit, infart, accidents vasculars cerebrals). Aquestes mesures són les pautes d'alimentació i estils de vida (eliminar el consum de tabac) i, a partir de determinat risc, es requereix tractament farmacològic.

Si tens un nivell alt de colesterol, què cal fer?  Et recomanem aquestes pautes d'alimentació i d'estil de vida que t'ajudaran a reduir-lo. Mans a l'obra!

  • Redueix el consum de greixos saturats: salses, patates fregides, embotits, vísceres, hamburgueses, salsitxes, ànec, patés i menjars precuinats. Consumir-los en excés incrementa el risc de malaltia coronària, a causa de la formació de plaques de greix que dificulten la circulació de la sang.
  • Cuina els aliments bullits, al vapor o a la planxa i evita els fregits.
  • Fes servir oli d'oliva per cuinar o amanir, i evita altres tipus d'olis (com l'oli de palma).
  • Consumeix llet i productes làctics desnatats. Evita el consum de nata, mantegues, llard, pastisseria industrial (croissants, magdalenes, dònuts, xurros) o postres amb làctics sencers o ou. 
  • Procura escollir carns blanques com el pollastre, el gall dindi o el conill. Si menges carns magres (porc, be o vedella) s'aconsella retirar-ne el greix visible. 
  • Consumeix cada dia verdures i hortalisses, fruites, llegums i productes integrals pel seu contingut alt en fibra (25-30g/dia), i entre 1 i 5 racions de fruita seca sense closca per setmana.
  • Consumeix tres cops per setmana peix blau (sardina, verat, salmó, tonyina) pel seu alt contingut en greixos omega-3.
  • No mengis més de 3 rovells d'ou per setmana. 
  • Consumeix productes amb “estanols i esterols vegetals”, presents en determinats aliments com alguns iogurts (Danacol, Benecol); t'ajudaran a reduir l'absorció de colesterol.
  • Practica regularment exercici físic.

Consulta més informació sobre com dur una dieta mediterrània saludable. Acompanyar les pautes alimentàries amb la pràctica d'exercici físic també t'ajudarà a reduir el colesterol. Opta per fer activitat física moderada 3 cops per setmana, com ara caminar a ritme ràpid, nedar o anar amb bicicleta. És important també que evitis el tabac, ja que la nicotina repercuteix en un increment de la pressió arterial i de la freqüència cardíaca. Informa't al tel. 88077 sobre el programa per deixar de fumar o consulta el personal d'infermeria del teu centre de salut, que et pot assessorar sobre aquesta decisió.

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB