Neix la primera associació LGTBIQ+ de TMB, Visibles

“La visibilitat LGTBIQ+ fomenta un ambient d’inclusió i diversitat, que pot millorar la cultura laboral i el compromís dels treballadors amb l’empresa.”

Àngels Rodríguez / 17.05.23 - 08:35h

El Sergi Farré és agent de centre d’atenció al ciutadà i el coordinador i impulsor de l’associació Visibles, una associació constituïda recentment i que engloba al col·lectiu LGTBIQ+ de la companyia.

Com sorgeix la idea de crear “Visibles” i per què?

La idea inicial va néixer l’estiu passat quan a un company de l’empresa li van fer l’encàrrec d’organitzar una de les  carrosses de la Pride Barcelona, la de TMB conjunta amb turisme de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. En aquell moment es va posar en contacte amb mi per demanar-me si volia participar i si coneixia a més companys que volguessin fer-ho. És en aquell moment que vaig adonar-me que sent TMB una empresa tan gran i que ben segur que hi havia molta més gent pertanyent al col·lectiu, no teníem una xarxa per poder comunicar-nos i conèixer-nos entre nosaltres.

En aquell moment jo encara pertanyia a la part d’explotació de bus, com a conductor de línia i només coneixia a tres companys que fossin del col·lectiu. Un cop passat aquells dies començo a pensar en quina seria una bona fórmula per poder dur a terme, un munt de propostes i activitats que podríem fer si estiguéssim una mica organitzats.

Vaig fer arribar la proposta al nostre company que li va semblar bé i la va compartir amb altres departaments amb l’objectiu de portar el projecte endavant. Poc després  es van posar en contacte amb mi des del departament de gestió a la diversitat per realitzar una sèrie d’entrevistes i veure quina seria la millor fórmula per iniciar el projecte. Finalment, va sorgir la proposta de crear-nos en associació, i és justament en aquest punt on ens trobem actualment. 

Entenc que el nom de l’associació “Visibles”, respon a un dels vostres objectius, la visibilitat. Què pot aportar la visibilitat LGTBIQ+ a la companyia?

Així és, des d’un inici crec que la visibilitat ens dona un valor afegit, que en altres empreses no el tenen i això ens fa un altre cop ser pioners com en molts altres projectes que ha tingut TMB i gràcies a aquests detalls som coneguts mundialment.

Encara que ja estem el 2023, malauradament ens falta molt camí a recórrer en la normalització del col·lectiu als llocs de treball, amb això vull dir que encara està molt estereotipat que hi ha les típiques “feines d’homes i feines de dones” i veure un conductor de bus gai és més estrany que veure una conductora lesbiana, per exemple i per por o per mandra d'aguantar alguns comentaris, moltes vegades hem d’amagar la nostra condició.

Per a moltes persones anar a la feina suposa “tornar a l’armari” i que l’empresa ens donin aquesta oportunitat tan gran, aporta una visió molt positiva, dels treballadors, dels clients, i qui sap si dels futurs treballadors que gràcies a aquesta iniciativa els faci decantar per a vindre a treballar amb nosaltres.

Tanmateix, la visibilitat LGTBIQ+ fomenta un ambient d’inclusió i diversitat, que pot millorar la cultura laboral i el compromís dels treballadors amb l’empresa. A més, tenir una comunitat LGTBIQ+ pot ajudar als treballadors a sentir-se més segurs i còmodes amb la seva identitat i orientació sexual en el lloc de feina que a l’hora, pot millorar també el benestar emocional i el rendiment laboral. Fomentant així l'educació i l’aprenentatge sobre el tema i promoure la igualtat de drets i oportunitats per a totes les persones que treballem a la companyia.

Avui, 17 de maig es commemora a nivell mundial el Dia Internacional contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, teniu previst fer algun acte?

Ens hauría fet molta il·lusió poder preparar algun acte en aquest dia tan assenyalat per a nosaltres, ja que en alguna ocasió ho hem patit. Per aquesta raó és important augmentar la consciència i la visibilitat de les discriminacions i violències que ens afecten a la comunitat LGTBIQ+.

Encara que hem avançat significativament en la lluita per a la igualtat de drets i el reconeixement de la diversitat sexual, moltes persones encara són víctimes de discriminació, odi i violència simplement per la seva orientació sexual o identitat de gènere.

El dia d’avui és una oportunitat per a reflexionar sobre aquests problemes i treballar junts per a crear un món més inclusiu i segur per a totes les persones, independentment de la seva orientació sexual o identitat de gènere.

Quins són els objectius de l’associació?

- Eliminar tota discriminació per motiu d'orientació sexual o identitat sexual que impedeix la igualtat de drets de les persones que formen part del col·lectiu dins l’empresa.

- Ajudar a l'emprenedoria i/o capacitació de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals per a la seva millor inserció sociolaboral i la seva plena inclusió laboral.

- Promoure valors de respecte cap a la diversitat d'orientació sexual i identitat de gènere i sensibilitzar sobre la realitat social del col·lectiu. 

- Treballar en activitats de cooperació  amb altres associacions LGTBIQ+

- Oferir suport davant de qualsevol incident de LGTBIfòbia

- Fomentar la prestació de serveis i atenció a lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals, així com el suport específic a situacions de desemparament social i legal.

Quines activitats, projectes i/o iniciatives teniu previstes per aquest any?

La que tenim preparada per aquest mes de maig serà la primera trobada amb els associats. La tenim preparada per al divendres 26 de maig a les 10:00 h del matí a les instal·lacions de l'edifici de Santa Eulàlia, i ja que tinc aquesta oportunitat, m'agradaria convidar a qualsevol treballador/a de l'empresa que tingui ganes de participar.

La resta me les reservo per explicar-les en directe el dia 26, però en deixaré caure una que crec que a tots i totes ens agradaria molt, i és la de participar en la manifestació del dia de l'Orgull a Barcelona.

Qui pot pertànyer a l’associació?

Pot pertànyer a l’associació VISIBLES qualsevol persona treballadora de l’empresa, que hi tingui ganes indistintament de la seva condició sexual o identitat de gènere. Tothom serà benvingut formi o no part del col·lectiu, ja que entenem que moltes persones heterosexuals són simpatitzants i sempre ens va bé tindre aliats.

Per a tancar l'entrevista, si algú vol formar part de Visibles o col·laborar, on s’ha de dirigir?

Com és tan recent la nostra creació, encara estem a l’espera que ens facilitin un compte de correu oficial, així que per ara em poden escriure tranquil·lament i sense cap problema al meu correu electrònic  sfarre@tmb.cat, i si algú ho necessita, també pot venir a visitar-me.

Gràcies, Sergi i molta sort.

En el marc de les polítiques de responsabilitat social i sostenibilitat i com a desplegament del projecte de gestió de la diversitat humana i inclusió, TMB treballa per visibilitzar la realitat de les persones LGTBI, impulsant mesures orientades a la igualtat d’oportunitats i a la no-discriminació, destacant entre d’altres, els plans per a la prevenció de conductes LGTBI-fòbiques a les xarxes de transport públic.

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB