Divendres, 26 de febrer de 2021

La motxilla carregada d’anècdotes i aventures

 

La motxilla carregada d’anècdotes i aventures

Ja són 3 anys a Londres i encara sento que puc aprendre més a nivell acadèmic i professional. Londres és una ciutat on els teus somnis, idees i desitjos es poden fer realitat. Esforç, paciència i empenta són amics necessaris per a aquest emocionant viatge.

Tot comença el 2008. La meva dona va sortir d’una feina estressant a Barcelona i va plantejar-se anar a Londres, aprendre anglès i viure en una ciutat gran i d’atracció mundial. La seva experiència va ser molt positiva, deixant de banda la dificultat per trobar allotjament en bones condicions i no viure lluny del centre.  Aquest fet va despertar el meu somni d’estudiar i treballar fora d’Espanya, en un lloc diferent culturalment, on la recerca fos de primer nivell i pogués compartir la meva experiència amb persones d’arreu del món.

Així, doncs, vaig iniciar el projecte Londres! Estalviant i estalviant, esperant una bona oportunitat. I va arribar el març del 2010. L’Imperial College London, top 5 d’universitats a nivell mundial, em va oferir una plaça al màster de Transport i Direcció d’Empreses. Després de superar un procés dur, amb més de 2.000 sol·licituds!, les referències de l’Enric Vilar, al Gabinet d’Estudis,  i del catedràtic de la UPC Jaume Barceló, el meu bon expedient acadèmic i l’experiència a TMB van ser la clau de l’èxit.

Amb màster o sense, el primer any és el mes dur. Sense família ni amics,  amb un idioma diferent i la dificultat de fer-te entendre, perquè per molt que estudiïs anglès al teu país, quan arribes, no t’hi entens! Tot i que el meu nivell d’anglès era “bo” a Espanya, vaig haver de fer un curs intensiu aquell estiu abans de comencar el curs. Va ser la millor medicina per fer amics i aprendre anglès! Sense gent per parlar català o espanyol. De dilluns a diumenge vaig compartir activitats amb els futurs alumnes de l’Imperial College, com si fóssim part d’una comunitat. Això va generar un ambient molt familiar i d’unió.  Quin estiu, el del 2010! D’aquesta manera vaig iniciar aquesta gran aventura.

Superintegrat a la ciutat, amb un millor anglès parlat i a nivell d’escriptura acadèmica, aquell curs a l’Imperial em va pasar volant. La gent et considera un privilegiat només per ser allà. El màster també em va oferir la possibilitat de compartir temps amb la British Transport Police, un cos especialitzat per a la seguretat del transport públic, i amb Transport for London, una organizació que ve a ser com si fusionéssim TMB i ATM de Londres. Allà vaig passar els darrers mesos del curs a la Unitat d’Intel·ligència, familiaritzant-me amb els procediments i les polítiques de transports i com aquestes afecten a la mobilitat. També vaig fer un curs a l’Institute of Education de la Universitat de Londres, UCL, amb el qual vaig poder certificar el meu títol de professor de secundària de matemàtiques, econòmiques i estadística al Regne Unit. L’educació sempre ha estat un dels meus “hobbies”, el fet de traspassar el meu coneixement i fer fàcils les matemàtiques és una gran satisfacció per mi.

Tot acaba amb una cerimònia magnífica de graduació al teatre Royal Albert Hall, amb 15 segons de glòria damunt de la tarima rebent el títol! Emocionant, un somni fet realitat.

Un cop acabat el màster el setembre del 2011 (aquí els cursos duren 12 mesos!) i amb la meva dona també instal·lada a Londres, començava la segona etapa, guanyar experiència professional! Volia fer recerca sobre optimització de recursos, planificació de demanda i tarifes flexibles per maximitzar els ingressos. Així que vaig decidir continuar col·laborant amb l’Imperial College fent recerca i al mateix temps treballar al sector privat. I en aquest punt arribem a l’actualitat. Estic escrivint un article per al Centre d’Estudis de Transports a l’Imperial College sobre models de demanda per a vehicles no motoritzats i al mateix temps treballo en un megaprojecte com a investigador d’operacions per a Regus, una companyia que fa servir models tarifaris dinàmics d’acord amb l’oferta i la demanda amb l’objectiu de maximitzar els ingressos. Així, doncs, un altre repte aconseguit!

Ara mateix em sento ple, amb els deures fets i la motxilla carregada d’anècdotes i aventures, també amb la sensació que estic gaudint, ara més que mai, del trajecte. Una forta abraçada, companys!

See you soon…

Rafael Maldonado
rafael.maldonado@hotmail.co.uk

(Rafael Maldonado va entrar a l’empresa el gener del 2006 com a analista d’investigació de mercats al Gabinet d’Estudis de TB. L’abril del 2010 va demanar una excedència voluntària per marxar a Londres a fer un màster.)

 

Rafael Maldonado / Rafael Maldonado
Rafael Maldonado / Rafael Maldonado

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB