Dijous, 27 de febrer de 2020

Per una vida sense fum

 

Per una vida sense fum

Els metges saben des de fa anys que fumar causa la majoria dels càncers de pulmó. Això continua sent cert avui, quan gairebé 9 de cada 10 càncers de pulmó estan causats pel tabac.

Redacció - Servei de Prevenció-Medicina del Treball, en col•laboració amb l’Associació Espanyola contra el Càncer, AECC / 30.05.16 - 08:13h

Aquesta relació també existeix amb altres tumors, com els càncers de boca, esòfag, laringe, faringe, ronyó, bufeta o pàncrees.

El futur de la nostra salut comença a ser esperançador, ja que cada vegada és menor el nombre de joves entre 14 i 18 anys que fumen cada dia. Les últimes dades mostren un descens clar del nombre de fumadors, que són un 8,9% de la població jove, en contraposició al 12,5% del 2012. Però encara queda molta feina per fer.

Per què fumem?

La raó per la qual es fuma té una explicació fisiològica, ja que el tabac és una droga que manté l’organisme dependent de la dosi de nicotina que necessita cada cert temps. Aquesta addicció augmenta amb la dependència psicològica, quan s’associa el fet de fumar amb diferents situacions diàries per les quals no podem passar sense el tabac. El cafè del matí, la sobretaula, una xerrada telefònica o un estat de nerviosisme servirien com a excusa per fumar un cigarret.

El que resulta cada vegada més absurd és la raó per la qual es comença a fumar, en un moment en què tota la població coneix els efectes nocius del tabac. Les noves experiències, la pressió dels amics o simplement l’acte de portar la contrària als consells dels adults poden portar els adolescents a ser esclaus d’un acte que fins i tot resulta desagradable la primera vegada.

Teràpies per deixar de fumar

Hi ha moltes persones que deixen de fumar “a pèl”, cosa de la qual n’estan orgulloses, i tenen tota la raó d’estar-ne. Però existeix una àmplia varietat d’ajudes per deixar de fumar que poden fer que el procés sigui menys feixuc. Dues d’aquestes teràpies han demostrat científicament la seva eficàcia per assolir l’objectiu amb èxit:

  • Teràpia psicològica. Treballa la motivació del fumador i les situacions de risc, el control de l’ansietat, el reforç de l’abstinència i la prevenció de recaigudes.
  • Teràpia farmacològica Tant els pegats, força coneguts, com els comprimits, els xiclets de nicotina, així com els fàrmacs bupropió i vareniclina, s’han d’administrar seguint la dosi pautada per un metge.

En nombroses seus de l’Associació Espanyola Contra el Càncer hi ha professionals experts en tabaquisme que realitzen aquest tipus de teràpies. Si estàs interessat a deixar de fumar amb ajuda, demana cita a la seu que tinguis més a prop. 

Cigarrets electrònics. Una opció desaconsellable 

Els cigarrets electrònics es comercialitzen com una ajuda per deixar de fumar tabac completament inofensiva per a la salut. Tot i això, s’estan estudiant els possibles riscos a mitjà i llarg termini, que de moment encara no es coneixen de manera precisa, però hi ha altres motius pels quals se’n desaconsella l’ús.

  • Els fumadors que substitueixen el tabac pel cigarret electrònic continuen mantenint els mateixos gestos i “vapegen” en les mateixes situacions que quan fumaven. D’aquesta manera és més fàcil que hi hagi una recaiguda en el consum de tabac, ja que es manté la dependència psicològica i és més difícil aconseguir l’objectiu principal: deixar enrere la vida de fumador.
  • El cigarret electrònic han començat a consumir-lo joves no fumadors, de manera que augmenta el risc que s’iniciïn en el consum de tabac.
 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB