Divendres, 18 de setembre de 2020

Tota la veritat sobre el tabac

 

Tota la veritat sobre el tabac

Hi ha diferents maneres de consumir tabac i, de vegades, gràcies a idees populars falses, es pot arribar a pensar que algunes no són perjudicials per a la salut. 

Servei de Prevenció-Medicina del Treball, en col·laboració amb l'Associació Espanyola contra el Càncer, AECC / 04.06.18 - 09:18h


NO HI HA CAP MANERA SEGURA NI SANA DE FUMAR 

Parlem clar sobre el tabac, les principals maneres de consumir-lo i l'efecte que pot arribar a tenir en la teva salut. Ni mites, ni històries.

EL TABAC, SENSE EMBUTS

El tabac és una de les majors amenaces per a la salut pública que ha hagut d'afrontar el món. Se sap que mata fins a la meitat dels seus consumidors, arriba a matar més de 7 milions de persones cada any.

Tenim molt après el risc que suposa consumir cigarrets industrials de les marques típiques, però, i el tabac d'embolicar? I el cigarret electrònic? I les pipes d'aigua?

És hora d'aclarir alguns dubtes sobre altres formes de consum de tabac.

TABAC D'EMBOLICAR

Alguns pensen que el tabac d'embolicar és millor que el cigarret industrial perquè genera la sensació que és més natural, que es fuma menys o que conté menys tòxics. Això és veritat?

No. És fals! En realitat, el tabac d'embolicar és més addictiu i més tòxic que el cigarret de tabac industrial. Conté més monòxid de carboni i nicotina, i a més s'ha comprovat que fumant aquest tipus de cigarrets existeix major risc d'arribar a tenir càncer de laringe, esòfag, faringe i boca.

CIGARRET ELECTRÒNIC

Les recerques i l'evidència científica sobre la seguretat dels cigarrets electrònics són bastant limitades. A causa de la falta de regulació i controls de qualitat, existeixen molts tipus de cigarrets electrònics que funcionen de manera diferent, fet que fa encara més complicat determinar amb certesa que la seva utilització no suposa cap risc per a la salut.

No hi ha prou estudis que mostrin que poden ser una ajuda efectiva per deixar de fumar. La majoria de les afirmacions que es fan són inexactes, enganyoses o estan insuficientment provades. 

Encara no se sap si el mecanisme mitjançant el qual es fa la inhalació pulmonar de nicotina a través dels cigarrets electrònics pot ajudar a vèncer l'addicció o si per contra pot ajudar a mantenir-la o iniciar-la entre els menors. 

Nosaltres desaconsellem la utilització d'aquests productes, perquè a més de tot el que s'ha dit, sabem que perpetuen l'addicció des del punt de vista psicològic.

L'Organització Mundial de la Salut acaba el seu informe sobre el tema de la següent manera:

"Fins que no hi hagi dades, certificades per un organisme regulador nacional competent, que demostrin que els cigarrets electrònics són productes segurs, eficaços i de qualitat acceptable, s'hauria d'advertir seriosament els consumidors que s'abstinguin d'utilitzar-los”.

PIPES D'AIGUA (NARGUILS)

Les pipes d'aigua, narguils o xixes poden suposar un risc per a la salut encara més gran que fumar cigarrets. 

Funcionen amb un sistema de combustió a força de carbó, el qual produeix monòxid de carboni, quitrà, nicotina, metalls i altres toxines, encara després d'estar en contacte amb l'aigua, que no les filtra. Al mateix temps, fumant pipa d'aigua s'inspiren i emeten majors quantitats de fum que quan es fuma un cigarret industrial. 

Per tant, les pipes d'aigua, a més de ser molt nocives per a qui fuma, són també tremendament perjudicials per a la salut del que no fuma però està exposat al fum.

Així mateix, les recerques indiquen que fumar en pipa d'aigua crea addicció i que les diverses presentacions amb olors i sabors estan fent que molts joves s'iniciïn en el consum de tabac a través de la pipa d'aigua, de manera que s'incrementa la quantitat de fumadors i disminueix l'edat d'inici del consum.

CIGARS

Podem pensar de vegades que fumar puros és menys nociu que els cigarrets. No obstant això, un sol puro pot contenir la quantitat de tabac que conté un paquet complet de cigarrets.

D'altra banda, el tabac dels cigars majoritàriament és envellit, fermentat, assecat i subjecte a altres processos, la qual cosa al final fa el fum del puro tremendament irritant per a les vies respiratòries superiors, encara que no s'inspiri.

ULL AMB LA PUBLICITAT ENGANYOSA!

Diverses empreses de la indústria del tabac estan executant enormes campanyes de publicitat per intentar fer-nos pensar que les noves formes de consumir el tabac no són perjudicials per a la nostra salut, i generen noves marques que transmeten una altra imatge.

Aquestes campanyes no són més que un intent per rentar-li la cara al tabac, quan en realitat és una mica més del mateix.

Els primers estudis sobre els cigarrets sense combustió, aquests que “escalfen però no cremen” el tabac revelen que disminueix molt poc la presència de nicotina i que molts altres components nocius per a la salut segueixen estant presents en el fum generat en fumar amb aquests dispositius.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB