càncer mama / AECC
càncer mama / AECC

Reduir el risc de càncer de mama

El càncer de mama és el càncer més comú en dones en el món. S'estima que el risc de patir càncer de mama al llarg de la vida és d’aproximadament 1 de cada 8 dones. Però, com podem modificar alguns factors de la nostra vida per disminuir el risc? 

Servei de Prevenció-Medicina del Treball, en col·laboració amb l’Associació Espanyola contra el Càncer, AECC / 09.08.19 - 08:22h

A continuació explicarem com alguns comportaments influeixen en el risc de càncer de mama.

Com influeix l'alimentació en el càncer de mama?

El Grup Espanyol de Recerca en Càncer de Mama ha conclòs que el consum d'aliments de la “dieta mediterrània” pot reduir el risc de desenvolupar càncer de mama fins en un 30%. La dieta mediterrània consisteix en un alt consum de vegetals, llegums, fruites, peix, patata i oli d'oliva i baix consum de sucs i begudes calòriques. Per contra, la dieta occidental, que es basa en un alt consum de productes grassos, carn processada, dolços, begudes calòriques i baix consum de cereals, suposa un increment en el risc de càncer de mama. Una alimentació saludable i equilibrada també prevé el sobrepès i l'obesitat, que augmenta el risc de càncer de mama després de la menopausa.

L'activitat física hi té alguna cosa a veure?

Està demostrat que l'activitat física disminueix el risc d'adquirir diversos tipus de càncer. En el cas del càncer de mama, s'ha estimat una reducció d'entre el 20% i el 40% de risc de càncer si es manté un estil de vida físicament actiu. Això vol dir realitzar activitat física moderada almenys 5 dies a la setmana durant mitja hora. Per sobre d'aquesta quantitat d'exercici s'obtenen encara més beneficis.

El tabac també es relaciona amb el càncer de mama?

El consum de tabac és la major causa prevenible de mort en l'actualitat. Més de 7 milions de persones moren cada any a causa del seu consum. Es relaciona amb més d'11 tipus de càncer, entre els quals hi ha el càncer de mama. El consum de tabac incrementa el risc de càncer de mama. Fumar està rotundament desaconsellat. Si ja ets consumidor de tabac, l'AECC i altres entitats tenen diferents programes de deshabituació tabàquica. Canviaran la teva vida per sempre!

I l'alcohol?

El consum d'alcohol està directament relacionat amb el risc de càncer de mama. Això vol dir que com més consum, el risc és més gran. S'ha observat que el consum de quantitats petites d'alcohol (menys d'una cervesa, menys d'una copa de vi) al dia, ja incrementen el risc de càncer de mama i altres tipus de càncer. Es recomana, per tant, no consumir alcohol.

La lactància materna es relaciona amb el càncer de mama?

Sí, existeix una forta evidència que la lactància disminueix el risc del càncer de mama per a la mare.

Els suplements nutricionals ajuden a prevenir el càncer?

Els suplements nutricionals no es recomanen en la prevenció del càncer. S'ha d'intentar obtenir els nutrients necessaris a través d'una dieta equlibrada i variada. No existeix cap evidència sòlida que els suplements nutricionals ajudin a prevenir el càncer de mama i solament han de prendre's en casos especials, sota recomanació d'un professional sanitari.

La detecció precoç és important?

La mortalitat del càncer de mama ha disminuït notablement a causa de les campanyes i programes de diagnòstic precoç de càncer de mama. La possibilitat de curació quan el càncer es detecta en etapes inicials és altíssima. A causa d'això, és fonamental que s'acudeixi al metge per fer  les proves de detecció precoç quan correspongui (varia segons la localització, normalment de 45 anys a 69 anys es realitzen mamografies cada 1-2 anys).

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB