Dissabte, 24 d'octubre de 2020

Mou el "cucu"

 

Imatge consell de salut contra el càncer

Mou el "cucu"

Practicar exercici físic de manera regular, unit a una dieta sana i equilibrada, t'ajuda a controlar el pes, a sentir-te bé, a augmentar l'autoestima i reduir l'estrès. Però a més de tots aquests beneficis, també ajuda a reduir el risc de patir, fonamentalment, càncer de còlon i de mama.

Servei de Prevenció-Medicina del Treball, en col•laboració amb l’AECC / 21.12.15 - 08:20h

El Codi Europeu Contra el Càncer així ho indica:

“Faci exercici diàriament. Limiti el temps que passa assegut”.

Abans de començar una vida activa, l'edat mai podrà ser excusa per no començar a realitzar exercici físic de manera regular i a un nivell moderat. No obstant això, és recomanable consultar-ho abans amb el metge si es tracta d'activitats que requereixin un gran esforç en qualsevol d'aquests casos:

- Tenir més de 40 anys i ser home o més de 50 i ser dona.
- Tenir malalties cròniques cardíaques, hipertensió, obesitat, osteoporosi o diabetis.

Quant d'exercici és suficient? Encara que l'ideal és moure's diàriament, el mínim recomanat és realitzar exercici físic moderat cinc dies a la setmana, durant 30 minuts per a adults i 60 per a nens i joves. Per saber si la intensitat és moderada, és necessari que notis un augment de la temperatura, dels batecs del cor i del ritme de la respiració, i que comencis a suar lleugerament. Un altre senyal és que, després de notar aquests canvis, puguis parlar sense problema. Ja ho veus, no es tracta de passar-ho malament, sinó de deixar la mandra a un costat.

Integrar l'exercici físic en el teu dia a dia. Fer exercici físic moderat no significa apuntar-se a un gimnàs, comprar-se una bici o un equip de running. Si cap d'aquestes opcions tan saludables et motiva, hi ha moltes alternatives gratuïtes que pots fer sense que interrompin amb prou feines les teves tasques diàries:

Puja i baixa escales, evita els accessos mecànics. Procura caminar els recorreguts habituals que suposarien 5 minuts amb cotxe. Si agafes l'autobús, baixa una parada abans de la teva i camina fins a casa. Mentre veus la televisió pots fer alguna sèrie d'exercicis estàtics. Si tens fills, nebots, etc., juga amb ells, intenta seguir el seu ritme. Si pots, és clar. Si t'agrada ballar, avança. No solament es pot ballar en una acadèmia, sinó en qualsevol lloc de la casa on hi hagi dos metres quadrats lliures. Balla quan parlis per telèfon, quan estiguis cuinant, estenent la roba, veient la televisió o simplement quan tinguis un forat entre tasca i tasca. Surt a passejar cada dia mitja hora a un ritme ràpid. Si aconsegueixes convèncer algú perquè t'acompanyi sempre, serà més fàcil que et comprometis a fer-ho de manera rutinària. En definitiva, l'exercici físic és un dels 3 pilars de la salut al costat de l'alimentació sana i el bon descans, per la qual cosa cal procurar que formi part dels nostres hàbits per portar una vida saludable.

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB