Divendres, 18 de setembre de 2020

Llegendes sobre deixar de fumar (part 2)

 

Deixar de fumar / COIB

Llegendes sobre deixar de fumar (part 2)

Si després de dues setmanes segueixes amb la determinació de deixar de fumar, et donem l’enhorabona!

Redacció - Personal d’infermeria del Servei de Prevenció, en col•laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 23.05.16 - 11:35h

Reprenem el tema on el vàrem deixar per esvair els tòpics que t’ajudaran a deixar de fumar tenint les idees ben clares. 

- Fumar amb moderació no té per què ser un problema.

Fumar sempre té conseqüències negatives per a la salut, ni que sigui una cigarreta al dia. Les persones fumadores tenen més risc de patir alguna malaltia pel fet de fumar. 

- “No vull deixar de fumar, jo controlo el consum.” 

Fumar no serà mai quelcom saludable. En realitat, els estudis demostren que el fumador mai no controla el consum de tabac. És per això que la millor opció és deixar el tabac completament.

Si es fuma un paquet al dia o més i es redueix la dosi a tres o quatre cigarretes al dia, la necessitat física de tabac acaba guanyant i es torna a fumar el mateix que abans. El cos té un nivell de tolerància al tabac (la persona s’habitua a fumar un cert nombre de cigarretes, per sota del qual sent la necessitat de fumar més). 

- A vegades és pitjor respirar l’aire de la ciutat que fumar.

És una idea molt estesa i és cert que a vegades els nivells de pol•lució a les grans ciutats són alts, però fumar és molt més perjudicial. La concentració d’elements tòxics per la pol•lució atmosfèrica és, és de mitjana  400 vegades inferior que la concentració de contaminants que desprèn el fum del tabac. Imagina’t si, a més de viure a ciutat, també fumes: els riscos augmenten.     

- Fumar m’ajuda a concentrar-me. 

Aquest tòpic és una trampa de l’addicció a la nicotina. La dificultat de concentració és un símptoma de la síndrome d’abstinència. Dura entre dues i tres setmanes. Així que si aguantes aquest temps tindràs el pols guanyat i la teva capacitat de concentració restablerta sense necessitat de tornar a fumar. 

- Fumar tabac light és més sa. 

En aquest tipus de tabac s’han reduït els nivells de nicotina i de quitrà, però la resta de substàncies tòxiques ho són en la mateixa proporció. De fet, moltes persones noten inconscientment aquesta manca de nicotina i la compensen fumant més cigarretes. 

- Fa tants anys que fumo que no té sentit deixar-ho. 

Mai és tard! Val la pena deixar de fumar a qualsevol edat. La millora de la funció respiratòria, la tos i l’expectoració són beneficis que es veuen ràpidament i milloraran la salut de qui deixa de fumar de manera immediata. 

Anima’t a deixar de fumar! Consulta el programa d’ajuda al Servei de Prevenció (88077).

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB