Vacunació / COIB
Vacunació / COIB

Ja t’has vacunat del tètanus?

El cos humà té la capacitat de resistir a gairebé tots els microorganismes que puguin danyar els teixits i els òrgans reconeixent els materials estranys que penetren al seu interior i intentant eliminar-los abans que siguin perjudicials. Aquesta capacitat de defensa s’anomena immunitat

Personal d’infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 14.12.17 - 12:56h

Les vacunes estan destinades a generar immunitat contra una malaltia estimulant la producció d’anticossos per prevenir les malalties infeccioses. A través de la vacunació, s’estimula l’organisme a produir els anticossos adequats de manera que quan es produeixi la infecció natural, pugui respondre ràpidament i de manera intensa a la infecció. 

Sabies que en l’actualitat hi ha malalties infeccioses que estaven controlades al món occidental i han viscut repunts i en alguns casos d’epidèmia? Això s’explica perquè, malgrat siguin obligatòries, hi ha una part de la població que no està vacunada. 

El tètanus és una malaltia infecciosa produïda per un bacteri que es troba fonamentalment al terra, als fems, a les escombraries i al tracte digestiu de les persones sanes, però ves amb compte perquè també pot estar a tot arreu en ser transportat per l’acció del vent. No caiguis en l’error de pensar que només quan manipules fems, et punxes amb un ferro rovellat o et fas ferides brutes pots contraure la malaltia!  La forma més freqüent de contagi és a través de lesions a la pell com ara ferides o  mossegades des d’on el bacteri tetànic penetra a l’organisme. No cal que siguin profundes o brutes; qualsevol lesió és potencialment perillosa si entra en contacte amb el bacteri!

L’única manera de prevenir el tètanus és amb la vacuna, ja que el fet d’haver patit la malaltia no et protegeix. La vacuna antitetànica és molt eficaç, fàcil d’administrar i completament inofensiva i està indicada per a tota la població a partir dels nens. La primera vegada que et vacunis s’administren tres dosis: la primera en iniciar la vacunació, la segona al cap de dos mesos, i la tercera transcorreguts entre sis i dotze mesos de la primera. Un cop administrades les tres primeres dosis, l’efecte protector de la vacuna antitetànica dura deu anys. Posteriorment, als infants vacunats, s’administren dues dosis de record als sis anys i catorze anys.

Aquesta vacuna s'aplica d'acord amb el calendari de vacunació per prevenir la infecció. És important que tinguis en compte el calendari vacunal que ha de rebre la població i que estableix el Departament de Salut. 

De vegades, les vacunes poden produir reaccions. Si després d’una vacuna tens molèsties, consulta aquests consells post vacunació.

Més informació sobre les vacunes. Recorda que és molt important vacunar-se!  

Consulta el personal d’infermeria del teu centre de salut de referència o el Servei de Prevenció (88077).

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB