Josep Lluís Layola / Josep Lluís Layola
Josep Lluís Layola / Josep Lluís Layola

Esforç i superació a favor d'una gran causa

L'esclerosi múltiple que en Josep Lluís Layola pateix ─un extreballador de TMB que va haver de deixar la feina per aquesta malaltia─ no ha pogut aturar-lo.

Albert Piqué / 03.12.13 - 12:56h

Ostenta el títol de campió d'Espanya de la cursa Iron Man i és el sotscampió en la distància esprint en la categoria de paratriatló 2013, però ara s'ha proposat fer la Titan Desert en favor de la Fundació Esclerosi múltiple.

En Josep Lluís té un ADN de TMB. Va iniciar la seva carrera professional a l'empresa l'any 1996 seguint les passes del seu pare, com a conductor d'autobusos. Lutxana, Ponent i Zona Franca van ser els seus centres de treball, fins que l'any 2001 va ascendir a Inspector i posteriorment a cap de grup operatiu al Centre de Control de Trànsit, en funcions d'inspecció i control del frau. Just quan la seva tenacitat li havia fet assolir un gran repte professional, un brot greu d'esclerosi múltiple (EM) el va deixar fora del món laboral.

Tot i haver de dependre d'una cadira de rodes i posteriorment de crosses, el seu esperit de superació va fer que, després d'un lent i dolorós procés de rehabilitació, aconseguís un cert grau de mobilitat i qualitat de vida, que el va animar a practicar la natació com a mitjà de rehabilitació més complet.

La seva tenacitat i positivisme van ser dos elements claus perquè, després d'haver-se preparat durant 3 anys, es convertís en el segon espanyol i el tercer del món a completar un triatló de llarga distància, conegut popularment com a Iron Man ─3,8 km de natació, 180 km de bicicleta i 42,5 km de cursa a peu─. És l'actual campió d’Espanya en aquesta categoria i sotscampió en la distància esprint ─750 m nedant, 20 km de bicicleta i 5 km de cursa a peu─ en la categoria de Paratriatló 2013, una modalitat que s'incorporarà com a esport paralímpic en el propers Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016, als quals en Josep Lluís espera tenir-hi una plaça.

Per la propera temporada s'ha proposat una de les proves esportives més dures, la Titan Desert.  Haurà d'afrontar una doble barrera: d'una banda la fatiga de fer 800 km a través del desert amb una bicicleta de mountain bike, i d'una altra la intolerància a les altes temperatures, que sumada a la manca de força i coordinació de la part esquerra del seu cos, faran d'aquest repte tot un exemple de superació.

En Josep Lluís ho farà com a projecte solidari en favor de la Fundació Esclerosi Múltiple per tal de conscienciar la societat en general i els afectats per aquesta malaltia, familiars i cos mèdic, que la pràctica d'una activitat esportiva adequada, de forma continuada, aporta un benefici físic i psicològic a la majoria d'afectats. Compta amb el suport d'una beca anomenada “Persigue tus sueños” de la Fundació GAES, però necessita que el seu projecte sigui un dels seleccionats. Per ajudar-lo només cal accedir a persiguetussueños.com i en poc més d'un minut, i sense cap cost, es pot ajudar a fer realitat un somni de superació. Pots consultar un vídeo tutorial.

 

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB