La creació d’equips de treball com a solució per combatre l'absentisme: finalista del repte TMBinnova

L'Araceli Llamas, en Manuel Gallego i en Nelson Ordóñez, companya i companys de TMB, han proposat crear grups de treball formats per personal de TMB per identificar i estudiar solucions per combatre l'absentisme laboral.

Eloi Blanes / 23.04.24 - 09:43h

Continuem amb la sèrie d'entrevistes als finalistes del repte d'intraprenedoria de TMBinnova. El quart equip finalista d'enguany proposa desenvolupar un model de gestió de l'absentisme basat en la cocreació d’equips de treball, format per personal de TMB, amb l'objectiu d'identificar les causes de l'absentisme per entendre les necessitats i preocupacions de tots els treballadors i treballadores. L'Araceli Llamas, tècnica de l'equip d'Experiència de Client, en Manuel Gallego, Comandament d'Explotació a Zona Franca i en Nelson Ordóñez, Conductor de Bus a la cotxera d'Horta, són els autors d'aquesta innovadora proposta. 

L'equip finalista busca amb aquesta idea la implicació i participació del personal per la creació del nou model. La intenció és assolir de manera eficient un nou pla d'absentisme que tingui en consideració a tothom, a través del treball en equip i la participació voluntària de tots els empleats i empleades.

El nou programa inclouria aspectes com sistemes de seguiment i control de l'absentisme amb protocols definits d'actuació davant la necessitat d'una absència, i programes de suport al personal per fer front a problemes personals o de salut que puguin afectar la seva assistència al treball. 

Ara, la iniciativa competeix per fer-se amb un lloc a la final que se celebrarà el dia 8 de maig a la Sala Meier del MACBA.

L'Araceli, en Manuel i en Nelson ens expliquen com han viscut la seva participació al repte de TMBinnova.

Aquesta era la vostra primera vegada participant en un procés d'innovació o ja havíeu tingut alguna experiència anterior?

Nelson: Vaig participar amb altres propostes en aquest mateix repte, com el "Projecte Somriure", que no va passar a la següent fase. No obstant això, participar en aquest repte em va permetre conèixer persones amb interessos similars i esperit innovador, com l'Araceli i en Manolo, i poder tenir l'oportunitat de participar en la proposta de cocreació d'un model de gestió de l'absentisme.

Manuel: Als anys 2003 i 2004 vaig participar en grups de treball per la problemàtica en el tancament de la tercera porta dels autobusos i en un altre de megafonia interna als autobusos, on vàrem ser guardonats amb un premi.

Araceli: Fins ara no havia participat en un repte d'innovació, aquesta és la primera vegada.

Per què vau decidir participar en un repte sobre l'absentisme laboral?

Manuel: Vaig decidir participar en el repte de l'absentisme per tres raons. La primera, perquè la idea holística que la meva companya Araceli va proposar em resultava molt atractiva i en la línia dels meus pensaments. En segon lloc, perquè com a comandament de dipòsit he treballat de molt a prop amb els meus caps en la identificació i tractament dels motius. Per últim, pel meu recorregut dins l'empresa, que em possibilita tenir una visió global del problema.

Nelson: Les principals raons per participar en aquest repte són que soc testimoni directe de l'impacte de l'absentisme i, per què no dir-ho, també del presentisme en la càrrega de treball i el benestar personal dels treballadors de Bus. També, la meva formació acadèmica, ja que actualment estic cursant el quart any del grau de Psicologia a la UOC i estic realitzant el meu Treball Final de Grau que guarda una estreta relació amb aquest projecte.

Araceli: M'he animat a participar en aquest repte perquè penso que aplicar una metodologia innovadora com és la cocreació amb empleats, podria aportar una solució real a l'absentisme que pateix TMB, aportant plans adaptats a les necessitats de cada àrea i departament, i cobrint les necessitats i preocupacions dels empleats entorn d'aquest tema.

Ens podríeu explicar la vostra proposta?

La nostra idea suggereix desenvolupar un model de gestió de l'absentisme cocreat amb tots els empleats i empleades de TMB. Es desenvoluparia mitjançant la creació de diferents equips de treball amb persones de diferents Àrees, serveis i/o departaments de TMB. Inicialment, es proposa treballar 4 àmbits principals d'actuació: sistema de seguiment i control de l'absentisme, model de flexibilitat laboral, programes d'ajuda a l'empleat i un pla de comunicació integral. Però es tracta d'una proposta viva i que pot evolucionar al llarg del seu desenvolupament en funció a les necessitats i expectatives de les persones treballadores de TMB.

Com creieu que amb ella podreu resoldre el repte que es buscava?

Pensem que la nostra proposta pot ajudar a resoldre el repte de l'absentisme perquè es tracta d'implementar un model que tracti de manera integral les causes i els efectes de l'absentisme laboral, que prioritza el benestar i la salut laboral dels empleats i que ens ajudarà a fomentar una cultura de millora contínua per impulsar el rendiment laboral i la qualitat de vida a la feina.

Amb quines dificultats us heu trobat i quines ajudes heu tingut al llarg de tot el procés?

La principal dificultat que ens hem trobat ha estat poder definir la nostra idea amb tota la profunditat que pensem que és necessària perquè es pugui entendre l'abast total de la proposta. Però el que destacaríem per sobre de les dificultats, són totes les mostres de col·laboració per part d'altres companys que ens han ajudat a validar la idea i ens han aportat la seva experiència i col·laboració per tirar endavant el projecte, si s'acaba implementant.

Què ha significat per vosaltres participar en el repte TMBinnova?

Per nosaltres ha estat una experiència molt interessant i enriquidora que ens ha permès conèixer altres persones dintre de la companyia amb les mateixes inquietuds i interessos. Ha estat una gran oportunitat per aprendre i col·laborar amb totes aquestes persones.

Us esperàveu estar entre els equips finalistes?

La veritat és que no esperàvem del tot arribar a ser finalistes, però teníem la il·lusió de poder arribar fins aquí.

Recomanaríeu a la resta de companys i companyes participar en reptes futurs?

Recomanaríem totalment a la resta de companys que participin en reptes futurs. Són experiències que fomenten la col·laboració i el creixement professional. I són una gran oportunitat per aprendre, per conèixer i connectar amb altres companys i créixer com a equip.

Per acabar l’entrevista, voldríeu afegir algun comentari?

Voldríem aprofitar per donar-li les gràcies a la nostra mentora en aquest projecte, Carol Prats, que ens ha ajudat i facilitat la feina en tot moment. També voldríem agrair a Gonzalo Riffo i a Gifrè Cid la seva implicació a l'hora de resoldre els nostres dubtes.

Més informació al web de TMBinnova.

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB