Dilluns, 20 de gener de 2020

Com s'ha d'actuar si una persona adulta s'ennuega

 

Ennuegament / COIB

Com s'ha d'actuar si una persona adulta s'ennuega

Has anat mai de celebració o en un dinar familiar i algú s'ha ennuegat? Saps com s'ha d'actuar en aquests casos? T'ho expliquem d'una forma senzilla i pràctica. 

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 02.07.18 - 08:16h

 

Normalment, quan una persona s'ennuega et pots trobar en dues situacions: 

  • Que la persona encara pugui parlar i, per tant, respirar. Parlem d'una obstrucció del canal respiratori  o ennuegament parcial. 

Què has de fer en aquesta situació?

Anima la persona a tossir perquè amb la tos expulsi allò que l'ennuega.

Què NO has de fer en aquesta situació?

No donis cops a l'esquena. Al contrari del que molta gent pensa, fent-ho, l'objecte es pot moure i acabar tapant completament el canal respiratori. Tampoc és convenient que posis res a la boca ni intentis treure a cegues l'objecte o el menjar que causa l'ennuegament.

  • Que la persona no pugui parlar ni respirar. Es tracta d'un ennuegament total.

Veuràs que la persona mostra signes clars que s'està ofegant: per exemple, es posa la mà al coll, i el seu tòrax no fa moviments d'ascens o descens en cada intent de respiració.

Què has de fer en aquesta situació?

Inspecciona visualment la boca i treu qualsevol objecte estrany visible.

Si la persona està conscient:

Inclina la persona endavant i dona 5 cops secs seguits amb el palmell de la mà a l'esquena, entre els omòplats, per tal d'ajudar a mobilitzar l'objecte que està obstruint la respiració. Si amb aquesta maniobra no aconsegueix respirar, inicia la Maniobra de Heimlich. Aquesta consisteix a fer 5 compressions abdominals: abraça la persona des de darrere, col·loca la mà en forma de puny per sota l'os que es troba al centre del pit i que uneix les costelles, l'estèrnum, i posa l'altra mà sobre del puny empenyent amb força cap a dins i cap amunt. Prova d'empènyer amb un cop sec i brusc. La pressió ajudarà a expulsar l’aire que quedi dins els pulmons i a moure l'objecte que està obstruint el pas de l'aire. 

Si es tracta d'una dona embarassada o és una persona molt grassa, pots fer la maniobra comprimint el tòrax entre el pit i abans que s'acabi l'estèrnum. Si veus que no tens prou força per fer la maniobra dempeus, pots asseure la persona en una cadira o estirar-la a terra panxa enlaire i fer les compressions. Si encara persisteix l'obstrucció, alterna cinc cops a l'esquena amb cinc compressions abdominals fins que millori l'obstrucció o la persona perdi la consciència.  

Si la persona està inconscient, truca immediatament al telèfon d’emergències 112. Si tens coneixements de reanimació cardiopulmonar (RCP), inicia les maniobres de reanimació.

Recorda que en aquestes situacions, malgrat les dificultats, mantenir la calma és el més important. 

Consulta la infografia sobre l'ennuegament en adults

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 
Documents: 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB