Diumenge, 5 d'abril de 2020

Com pots descansar millor si treballes de nit

 

COIB

Com pots descansar millor si treballes de nit

Si la teva jornada laboral es desenvolupa en algun moment entre les 10 del vespre i les 6 del matí, continua llegint! 

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 28.02.19 - 08:18h

Treballar en torn de nit de forma habitual té un cert impacte sobre el funcionament de l'organisme i és possible que en algun cas notis trastorns del son i canvis en els hàbits alimentaris. Això ho explica el fet que dormir de dia i estar actiu durant la nit pot alterar el ritme circadià o rellotge biològic, que sincronitza la conducta amb l'estat del cos i que fa que de manera natural el teu organisme estigui a punt per a l'activitat durant el dia i per al descans durant la nit. Per aquest motiu és aconsellable que si treballes de nit, segueixis unes recomanacions per intentar reduir les molèsties associades en alguns casos.

Descansar el millor possible és fonamental. Tot i que cada persona té necessitats diferents, es recomana dormir unes set hores aproximadament. 

Tot i així, després d'una jornada laboral nocturna és força habitual tenir dificultats per agafar el son, perquè el cos no està preparat per dormir. Hi ha factors que t'ho poden dificultar, com ara la llum i el soroll. Escull un lloc còmode per dormir, que sigui prou fosc i silenciós. És important que les persones del teu entorn siguin conscients de respectar les teves hores de son i els teus horaris. 

En la mesura que puguis, evita prendre tranquil·litzants i pastilles per dormir. És preferible una opció més saludable per aprendre a relaxar-te abans d'anar al llit. Et resultarà útil per ajudar-te a agafar el son crear-te un ritual previ, com ara utilitzar una tècnica de relaxació, llegir un llibre o escoltar música tranquil·la i establir-te un horari regular per dormir. Per contra, no és aconsellable fer servir el mòbil o altres dispositius tecnològics abans d'anar a dormir: oblida't de mirar la televisió, jugar a jocs electrònics, utilitzar el mòbil o treballar al llit. 

Evita les begudes excitants abans d'anar a dormir com el te, el cafè o els refrescos amb cafeïna i el cacau. En comptes d'això, pots prendre un got de llet calenta o tèbia o una infusió. Si tot i així no aconsegueixes dormir profundament i seguit, lleva’t, seu en un lloc tranquil amb poca il·luminació i fes alguna activitat tranquil·la com llegir, escoltar música relaxant o somiar despert. Més tard pots provar de fer una migdiada.

Si et segueix costant adormir-te, et pot resultar útil seguir alguns consells, com ara llevar-te cada dia a la mateixa hora, evitar les migdiades, no prendre alcohol i practicar algun esport o fer activitat física moderada o intensa de forma regular

Recorda la importància de dormir bé. El son té una funció reparadora i restauradora de l'energia, un descans adequat és essencial per afrontar l'activitat de la jornada!

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB