Dilluns, 21 de setembre de 2020

El càncer de còlon arriba sense avisar

 

Càncer còlon /AECC

El càncer de còlon arriba sense avisar

Que et sorprengui només depèn de tu.

Redacció / 12.03.14 - 15:26h

El càncer de còlon és el tipus de càncer més freqüent entre la població espanyola, i avui sabem que té unes expectatives molt positives si es detecta precoçment.

Aquest mes t'expliquem com uns casos es prevenen, altres es curen i en què consisteix la detecció precoç del càncer de còlon.

Uns casos es prevenen

Amb determinats hàbits saludables podem reduir la probabilitat de desenvolupar pòlips en el còlon. Els pòlips poden ser lesions premalignes, és a dir, que amb el temps poden arribar a convertir-se en càncer. La inactivitat física i una dieta pobra en fibra i rica en greixos afavoreixen el desenvolupament d'aquestes lesions.

Prevenir l'excés de pes i el sedentarisme és fàcil amb hàbits saludables i no suposa grans esforços. El Codi Europeu Contra el Càncer proposa per a això un augment en el consum diari de fruites, verdures i hortalisses i un límit en el consum de greixos i carns vermelles. Per completar-ho amb l'exercici físic, n'hi ha prou amb caminar a pas lleuger durant mitja hora. És necessari suar al final de la caminada.

Altres es curen

El càncer de còlon gairebé sempre es pot descobrir a través d'una colonoscòpia en les etapes més primerenques, quan és més curable. Si el tumor es detecta a temps, la probabilitat que el tractament sigui eficaç i la malaltia remeti és del 90%. Amb els exàmens de detecció sistemàtica del càncer de còlon sovint es poden trobar pòlips abans que es tornin cancerosos.

En moltes comunitats autònomes s'ha implantat un programa de cribratge per a tota la població de risc. Homes i dones amb edats entre 50 i 69 anys podran realitzar-se una revisió cada dos anys.

En què consisteix la detecció precoç del càncer de còlon?

Un test de sang oculta en femta, una prova senzilla que podràs fer tu mateix a casa i portar a analitzar al centre de salut. Aquesta prova no confirma tota sola un diagnòstic de pòlips o càncer, però sí que pot donar un senyal d'alerta que alguna cosa ocorre en el còlon i/o recte.

Si es detecta sang en femta el metge determinarà la realització d'una colonoscòpia per visualitzar l'interior del còlon i, en cas que hi hagi pòlips, l'especialista els podrà eliminar durant la prova. En el nostre web trobaràs tota la informació sobre aquest tema.

La prevenció i la detecció precoç del càncer de còlon depenen de la teva iniciativa.

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB