COIB
COIB

Cal vacunar el/la nostre/a fill/a?

La vacunació és un procediment que indueix l'organisme a produir defenses per combatre algunes malalties infeccioses. Els primers anys de vida d'un infant, les vacunes són la millor protecció davant de certes malalties infeccioses. 

Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 28.10.19 - 10:11h

Així doncs, quan vacunem un infant no només el protegim a ell evitant que es posi malalt, sinó que també evitem que transmeti la malaltia a altres infants del seu voltant. 

Avui dia continuen morint al món infants i adults a causa de malalties que es podrien prevenir amb vacunes, com per exemple la pòlio, el tètanus, la meningitis o la diftèria. Sens dubte, la vacunació i la potabilització de l'aigua han estat les intervencions de salut pública que més vides han salvat al llarg de la història, i ho continuen fent. Amb l'esforç coordinat entre molts països es pot aconseguir erradicar-les per sempre. Un exemple és la verola, que va ser definitivament erradicada l'any 1978, després d'haver produït fins a cinc milions de morts anualment. La pòlio està a punt de desaparèixer i altres malalties com la diftèria, el tètanus o la rubèola han disminuït molt.

Potser t'ha arribat informació en contra de vacunar els infants, com ara que les vacunes són la causa de l'autisme. Aquesta informació és falsa. I és que circulen molts falsos mites sobre les vacunes sense fonament científic. Les vacunes són un dels productes més segurs usats en les ciències de la salut i només s'aproven després d'haver estat sotmeses a rigorosíssims controls i estudis. Qualsevol vacuna pot causar algun efecte advers o reacció. No obstant això, la majoria són benignes, transitoris i fàcilment controlables. Els pots consultar en aquesta infografia.

A Espanya, el Sistema Nacional de Salut proporciona de forma gratuïta la majoria de les vacunes necessàries per a tots els infants. El moment adequat per administrar cada vacuna depèn del tipus de malaltia a prevenir i de l'edat del nen o nena. Ho indica el calendari de vacunació de cada Comunitat Autònoma, que és el llistat de recomanacions basades en un calendari oficial elaborat pel ministeri de Sanitat i Consum. 

La infermera és qui administra les vacunes. Si tens dubtes, pots adreçar-t'hi. També pots consultar més informació sobre vacunes en infants en aquesta infografia o en aquest enllaç.

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB