Portada del llibre / Arxiu TMB
Portada del llibre / Arxiu TMB

Una crònica molt visual del metro de Barcelona

Amb motiu del seu 90 aniversari, la Fundació TMB i l'Ajuntament de Barcelona han editat un llibre de prop de 200 pàgines que proposa un recorregut per les diferents etapes de la història del suburbà barceloní.

Gustau Lamadrid / 22.12.14 - 08:59h

El llibre “90 anys del metro de Barcelona” és una síntesi històrica amb abundant material gràfic procedent del fons de TMB i de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, i va ser presentat el 15 de desembre en l'acte d’homenatge institucional de celebració de l'aniversari que va tenir lloc al Gran Teatre del Liceu.

L'arribada del metro a Barcelona l'any 1924 va comportar un canvi radical en els hàbits socials i de desplaçament de la població. Des de llavors fins avui, el suburbà ha estat protagonista indiscutible de la mobilitat urbana i també del desenvolupament de la ciutat i de la seva àrea d'influència.

Pròleg de Josep Maria Espinàs

En el volum, prologat per l'escriptor i periodista Josep Maria Espinàs, es pot seguir aquesta evolució paral•lela a través de la proposta d'un viatge cronològic per les diverses etapes del metro de Barcelona. Un recorregut molt visual i farcit d'imatges curioses sobre el desenvolupament de la xarxa de metro, que ha estat condicionat pels diferents moments històrics esdevinguts al nostre país al llarg dels darrers 90 anys.

El trajecte s'inicia a principis del segle passat, amb el naixement de les companyies pioneres, cas del Ferrocarril Metropolità de Barcelona, SA (més coneguda com el Transversal) i del Gran Metropolità de Barcelona, SA (anomenada popularment Gran Metro), segueix amb les obres i les inauguracions dels primers trams del suburbà barceloní, passa, entre altres, per l'aturada del projecte que va suposar la Guerra Civil, per la municipalització de la xarxa i la seva expansió als anys 60 i 70, fins arribar al modern metro automàtic del segle XXI, del qual són una mostra les actuals línies 9 i 10.

Imatges poc conegudes

El llibre té una vocació molt visual, per la qual cosa disposa d'un bon grapat de fotografies i il•lustracions que protagonitzen el relat de l'expansió del metro per la ciutat i la seva àrea metropolitana, algunes de les quals desconegudes per a la majoria de la gent i força curioses, que són tot un atractiu per repassar les diverses etapes del metro i els esdeveniments històrics que han condicionat l'evolució del suburbà.

Al final, s'inclouen també imatges de les diferents sèries de trens que han circulat per la xarxa durant aquests 90 anys d'història, així com una mostra representativa d'alguns bitllets i títols de viatge, que seran motiu de satisfacció per als més aficionats i amants del metro.

L'edició del llibre, molt cuidada, disposa de textos en català, castellà i anglès, i l'Ajuntament de Barcelona l'ha posat ja a la venda en la seva xarxa de distribució habitual.

Obres del Gran Metro a la Rambla / Arxiu TMB
Obres del Gran Metro a la Rambla / Arxiu TMB
Inauguració del Gran Metro, 1924 / Arxiu TMB
Inauguració del Gran Metro, 1924 / Arxiu TMB
Alfons XIII en l'inici de les obres del Transversal, 1922 / Arxiu TMB
Alfons XIII en l'inici de les obres del Transversal, 1922 / Arxiu TMB
Inauguració de l'estació de Guinardó, el 1974 / Arxiu TMB
Inauguració de l'estació de Guinardó, el 1974 / Arxiu TMB

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Servei
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB