Taller Sant Genis
Taller Sant Genis

Finalitzat el projecte 5S a la cotxera de Material Mòbil de Sant Genís

El projecte de millora d'organització, ordre i neteja 5S de les instal·lacions de la zona de revisió de la cotxera ha finalitzat amb èxit total després de dos anys de dedicació.

Redacció - Omar Marín Martín, tècnic en sistemes de participació / 04.01.21 - 07:41h

Després de quasi trenta anys sense millores notables a la zona de treball  on es realitza el manteniment preventiu i correctiu als trens de la línia 3, es va decidir realitzar una actualització implementant la metodologia 5S, (seiri, seiton, seiso, seiketsu i shitsuke, paraules japoneses que es traduirien per "classificació", "ordre i neteja", "estandardització” i "disciplina").

Aquesta metodologia, que té l'origen al Japó, neix als anys seixanta amb l'objectiu de fer més segures i eficients les fàbriques automobilístiques després de la guerra i millorar-ne la competitivitat respecte a Occident.

Tot el procés d'implementació de les 5S a les instal·lacions es va dur a terme en cinc fases amb l'ajuda dels treballadors del centre de treball: 

  • Seiri (classificació): Es va eliminar del lloc del treball tot allò que era inútil.
  • Seiton (ordre): Es va organitzar tot l'espai de treball de forma eficaç.
  • Seiso (neteja): Es va millorar l'estat de neteja dels diferents llocs de la instal·lació.
  • Seiketsu (estandardització): Es van estandarditzar totes les normes i procediments per prevenir l'aparició de la brutícia i el desordre als espais de treball.
  • Shitsuke (disciplina): Es fomentaran els esforços per mantenir el que s'ha aconseguit.

S'ha millorat la il·luminació, el paviment, els bancs de treball, les eines i equips de la zona de revisió, les vies 8 i 9 del taller.

Podeu veure el vídeo realitzat per l'empresa Beta, proveïdora d'eines per al taller, de l'abans i el després de les instal·lacions que deixa clar el gran canvi aconseguit.

El servei de Salut i Seguretat al Treball té la responsabilitat de contribuir a desenvolupar la política de salut i seguretat i benestar laboral dels treballadors, com a condició necessària d'eficàcia i sostenibilitat de l'empresa. Una de les eines per aconseguir-ho és la implementació de les 5S. 

Per a més informació sobre la implementació de les 5S a les instal·lacions, contacteu amb l'Àngel Sandoval (ajsandoval@tmb.cat) o amb l'Omar Marín (omarin@tmb.cat) del departament de Prevenció de Riscos Laborals.

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Servei
Infraestructura
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB