Treball de nit / COIB
Treball de nit / COIB

Si treballes de nit, cuida la teva salut

Dormir de dia i estar actiu durant la nit altera el ritme circadiari o rellotge biològic que sincronitza la conducta amb l'estat del cos i que fa que de manera natural el teu organisme estigui a punt per a l'activitat durant el dia i per al descans durant la nit. 

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 11.04.18 - 08:45h

Treballar en torn de nit de forma habitual té un gran impacte sobre el funcionament de l'organisme i sovint produeix trastorns del son i canvis en els hàbits alimentaris

Si és inevitable que facis aquest horari, és aconsellable que segueixis unes recomanacions per intentar reduir-ne les conseqüències sobre la teva salut. 

Descansar el millor possible, fonamental

Tot i que cada persona té necessitats diferents, és recomanable que dormis al voltant de set hores per poder-te recuperar de la fatiga que t'hagi produït l'activitat. Després d'una jornada laboral nocturna és força habitual tenir dificultats per agafar el son perquè el cos no està preparat per dormir. Hi ha factors que t'ho poden dificultar com ara la llum i el soroll. Per dormir escull un lloc còmode que sigui prou fosc i silenciós. És important que les persones del teu entorn siguin conscients de respectar les teves hores de son i els teus horaris. 

En la mesura que puguis, evita prendre tranquil·litzants i pastilles per dormir; és més saludable si aprens a relaxar-te abans d'anar al llit. Et poden ajudar a agafar el son les tècniques de relaxació, llegir un llibre o escoltar música tranquil·la i establir-te un horari regular per dormir. Si tot i això no aconsegueixes dormir profundament i seguit, fes una migdiada més tard. 

Evita les begudes excitants abans d'anar a dormir, com el te, el cafè o els refrescos amb cafeïna i el cacau. Practicar algun esport o fer algun tipus d'activitat física moderada o intensa de forma regular t'ajudarà a dormir millor. 

Reorganitza't els àpats

En general, les persones que treballen de nit solen dur més descontrol a l'hora de menjar; un desordre que afavoreix els desequilibris alimentaris i l'augment de pes. Molta gent dorm tot el matí i quan es lleva a l'hora de dinar no té gana fins a mitja tarda, quan acaba menjant productes ràpids i fàcils de preparar com la brioixeria o els entrepans, i deixa de menjar fruita, verdura o llegums. 

Si treballes de forma fixa en un torn nocturn, durant la jornada laboral mantingues una dieta saludable i reorganitza l'horari dels teus àpats de manera que mantinguis els cinc àpats del dia repartits en:

  • Un esmorzar lleuger abans d'anar a dormir entre les 7 i les 9 del matí. 
  • Al migdia, un cop et llevis, pren un esmorzar complet cap a les 3 de la tarda.
  • Dina al voltant de les 6 de la tarda.
  • Berena a les 9 del vespre
  • Sopa entre les 12 de la nit i les 2 de la matinada. És important que facis un sopar complet i no prenguis com a costum menjar un entrepà, perquè et poden faltar vitamines, alguns minerals o fibra.
  • Fes un petit mos entre les 4 i les 5 del matí.

Una altra opció és eliminar l'esmorzar complet, dinar quan et llevis a les 3 de la tarda i berenar a les 7 o 8 del vespre abans de tornar a la feina, mantenint el sopar i el mos a la mateixa hora.

Si el que fas són torns rotatius, consulta més informació sobre com pots adaptar l'alimentació als teus horaris

Et resulta complicat o monòton cuinar o pensar què menjaràs? Una bona planificació dels àpats t’ajudarà. Pots cuinar en més quantitat de la que necessitis i congelar racions individuals per a altres dies.

Tingues especial atenció a la teva salut i consulta un professional de la salut si necessites ajuda. Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB