Depressió / COIB
Depressió / COIB

Què passa quan algú està deprimit?

L'Organització Mundial de la Salut, OMS, calcula que al món hi ha prop de 350 milions de persones que pateixen depressió, una malaltia que pot afectar persones de qualsevol edat i condició social. 

Personal d'infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 05.10.17 - 15:03h

Identificar els símptomes de la depressió és el primer pas per abordar la malaltia i començar un tractament. Però saps realment què passa quan una persona pateix depressió? Tot i que cada persona pot mostrar diferents símptomes i no tots es donen en tots els casos, t'expliquem els més freqüents. 

  • A nivell emocional és comú la tristesa patològica —que no és el mateix que sentir-se trist algun dia, sinó que té una durada més llarga, al voltant d'uns 15 dies—, l'abatiment, el desconsol, l'ansietat, la inquietud, la irritabilitat, la pèrdua d'interès per fer totes o quasi totes les activitats o la incapacitat de gaudir fent-les a més de sentir-se decaigut la major part del dia.
  • Pel que fa al pensament, baixa autoestima, idees de suïcidi recurrents, disminució de la memòria, de la capacitat per pensar o concentrar-se, indecisió quasi cada dia i sentiments d'inutilitat o de culpa que són excessius o inapropiats.
  • Respecte a la conducta, és freqüent voler aïllar-se socialment i evitar sortir de casa, voler passar la major part del dia al llit, no ser capaç de plorar, tenir problemes psicomotors com ara lentitud en els moviments i en el llenguatge i inexpressió facial.
  • Els canvis en l'organisme més comuns són sentir esgotament general, fatiga, alteració de la gana o pèrdues de pes importants, taquicàrdia, palpitacions, sudoració, vertigen, alteracions en el funcionament digestiu com el restrenyiment o la diarrea, mal de cap o mal en altres parts del cos, alteracions sexuals com la pèrdua del desig sexual, la disfunció erèctil o tenir alteracions a la menstruació, i canvis en el ritme de son diari com insomni o excés de somnolència.

Encara que puguis identificar un o més d'un d'aquests símptomes en una persona, això no és suficient per diagnosticar la depressió. Cal que el diagnòstic i la valoració els facin els professionals de la salut. 

Pots consultar més informació sobre com es manifesta la depressió. Recorda que la depressió no és una forma de debilitat, ni es pot resoldre “posant-hi una mica de voluntat”. Si creus que algú del teu entorn o tu mateix pots estar patint depressió, demana ajuda al més aviat possible. Contacta amb el teu centre de salut de referència o bé amb el personal sanitari del servei de prevenció (ext. 88077), que disposa d'un programa específic adreçat als treballadors per abordar aquesta malaltia.

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB