Divendres, 22 de juny de 2018

Què amaguen les dietes miracle?

 

Dietes miracle / COIB

Què amaguen les dietes miracle?

Alguna vegada has intentat perdre pes de forma ràpida seguint una dieta que no t'ha prescrit cap professional? Tot sovint apareixen noves dietes que prometen fer perdre pes ràpidament, sense esforç i amb resultats extraordinaris. 

Personal d’infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 16.05.17 - 15:15h

Para atenció: les dietes miracle, simplement, no existeixen. Es basen en afirmacions que no tenen cap mena de fonament científic i poden suposar un risc per a la teva salut. 

Posa't en mans d'un professional expert en dietètica i nutrició si vols perdre pes sense posar en risc la teva salut.  Si tens un índex de massa corporal (IMS) superior a 30 (o >27 amb alguna patologia associada), informa't al Servei de Prevenció sobre el programa per ajudar a baixar pes que funciona des de fa més de 15 anys (ext.88077).

Com pots detectar una dieta fraudulenta?

 • Et prometen resultats "ràpids" i "màgics"
 • Et prohibeixen consumir un aliment o grup d'aliments
 • Contenen llistes d'aliments "bons o dolents"
 • Exageren les propietats d'un nutrient aconsellant-te productes dietètics amb propietats màgiques
 • Es basen en el consum de productes dietètics cars, comparats amb el cost d'obtenir el mateix resultat mitjançant aliments, i  que venen precisament les empreses que promouen la dieta 
 • Fan afirmacions que es contradiuen amb les dels professionals de dietètica i nutrició

Alguns exemples de dietes miraculoses conegudes són la Dieta Montignac, Hollywood, Atkins, Dr.Haas, Antidieta, Dukan, la dieta de l'aranja o la de la pinya.

Hàbits saludables per combatre conductes errònies 

 • Evita els dejunis perllongats. Fes tots els àpats al dia (esmorzar, menjar a mig matí, dinar, berenar i sopar) sense ometre'n cap. El dejuni prolongat afavoreix l'emmagatzematge de greixos i propicia un consum més alt en el següent àpat.
 • Menja aliments de tots els grups i no n’eliminis cap. 
 • Si tens insomni, evita les ingestes nocturnes. Si ho fas, tria aliments de baix contingut energètic, com un iogurt desnatat, una fruita petita, api i pastanaga, un got de llet desnatada sense sucre o infusions sense sucre.
 • Evita les dietes monòtones. L’acabaràs abandonant i et pot provocar ansietat.
 • Combat el sedentarisme: mou-te.

Fuig de les dietes miraculoses

Aquestes dietes afavoreixen el que es coneix com a “efecte io-io” o rebot. Un cop tornis a menjar de manera habitual, recuperaràs ràpidament el pes perdut a causa de la formació de teixit gras, que és precisament el que origina problemes de salut i el que s’hauria de reduir amb la dieta. En general, es tracta de dietes monòtones, desequilibrades i molt baixes en calories, vitamines i minerals. Malgrat que poden aconseguir que el pes disminueixi a curt termini, a la llarga poden comportar grans riscos per a la teva salut, com per exemple: dèficits nutricionals, pèrdua de massa muscular, alteracions en el metabolisme, trastorns del comportament alimentari o danys hepàtics i renals.  Les persones que segueixen aquest tipus de dietes, en canvi, interpreten la ràpida baixada de pes com un èxit, sense tenir en compte el que en realitat comporten per a la seva salut. 

Consulta més informació sobre els riscos d’un tractament inadequat.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

Canal TMB

Captura video

Club GENTMB

Club GenTMB