Infart /COIB
Infart /COIB

Com podem detectar un infart de miocardi

La funció principal del cor és bombar la sang a la resta dels òrgans del cos per proporcionar-los l'oxigen i els nutrients necessaris per dur a terme les seves funcions. Les malalties que afecten el funcionament del cor, les cardiovasculars, són la causa més comuna de mort al món, i l'infart agut de miocardi figura entre les més habituals. 

Personal d'infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 28.09.17 - 09:18h

L'infart de miocardi es produeix per la mort d'una porció del múscul cardíac. Això succeeix quan s'ha obstruït completament una artèria coronària, la qual cosa impedeix que la sang pugui accedir al múscul. Si el múscul cardíac no té oxigen durant massa temps, el teixit d'aquesta zona mor i no es regenera.

Els símptomes més comuns

El símptoma principal és el dolor al pit. Es tracta d'un dolor fort, intens, opressiu i perllongat, que acostuma a generar la sensació de gravetat i que es pot estendre a altres parts del cos, com els braços, les espatlles, l'estómac o el coll. Però no sempre es manifesta d'aquesta manera tan típica: és el cas de les persones amb diabetis, la gent gran i les dones. Per aquest motiu, davant d'un dolor al pit cal ser molt curós. Consulta de seguida un equip de salut.

Altres símptomes que ajuden a identificar l'infart de miocardi són:

  • La suor freda.
  • La debilitat i la fatiga, i fins i tot somnolència.
  • Nàusees i vòmits.
  • Pal·lidesa.
  • Dificultats per respirar. 

Si sospites que tu o algú que tens a prop està tenint un infart de miocardi, cal que truquis immediatament al telèfon d'emergències 112 i evitis desplaçaments a l'hospital. És la millor opció per rebre l'atenció adequada tan aviat com sigui possible. No administris cap fàrmac si no és per recomanació dels professionals de la salut.

Mesures per prevenir l'infart

L'infart de miocardi s'associa més freqüentment a persones amb factors de risc cardiovascular com les fumadores, les que tenen el colesterol o la tensió arterial elevats, o les diabètiques. Alguns consells per reduir el risc són:

  • Segueix una alimentació equilibrada i controla els nivells de sucre i de sal. Incrementa el consum de fruita i verdura i disminueix el consum de greixos.
  • Fes exercici de manera regular.
  • Deixa de fumar i redueix el consum d'alcohol i de cafè. Evita les substàncies d'abús.
  • Controla el teu pes corporal. Evita el sobrepès i l'obesitat. 
  • Aprèn a controlar l'estrès i l'ansietat.
  • Si tens diabetis, el colesterol alt o hipertensió arterial, vigila especialment la teva salut. Fes controls periòdics amb la teva infermera.

Als centres de treball disposem de desfibril·ladors semiautomàtics que poden ser utilitzats per qualsevol persona, sense necessitat que tingui una formació prèvia, en cas de sospita d'atac de cor. És important mantenir la calma, demanar ajuda i seguir les instruccions que l'aparell va indicant. També pots localitzar l'equip de socorristes que voluntàriament ha rebut formació de primers auxilis.

Si sospites que pots patir alguna cardiopatia, ves al teu centre mèdic per valorar el teu estat de salut i rebre tractament si cal. El personal sanitari del servei de prevenció pot calcular el teu risc cardiovascular en el decurs de la revisió mèdica. Consulta'ns al 88077.

Si has patit un infart de miocardi, consulta com pots millorar el teu estat de salut.

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB