Dilluns, 28 de maig de 2018

Com afecta l'ús d'aparells electrònics abans d'anar a dormir?

 

Com afecta l'ús d'aparells electrònics abans d'anar a dormir?

Diversos estudis han demostrat que abusar dels aparells electrònics té un efecte sobre la salut i la qualitat del son. 

Personal d'infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 10.07.17 - 10:12h

Ets dels que abans d’anar a dormir sempre fas servir el mòbil o la tauleta? Tots ens adonem que les TIC —ordinadors, tauletes, mòbils, videojocs, consoles...— s'han convertit en un fet quotidià, important i natural per a nosaltres: són comptats els moments del dia en què ens desprenem del mòbil! Però fins a quin punt l'ús d'aparells electrònics pot interferir en el nostre descans? 

Exposar-se a la llum que emeten els dispositius electrònics les hores abans d'anar a dormir pot afectar negativament el descans, ja que interromp el ritme circadià o rellotge biològic.

Aquest ritme és l'encarregat de sincronitzar la nostra conducta amb les funcions fisiològiques com la temperatura corporal durant la digestió, la reparació cel·lular i l’activitat del sistema immunològic i està directament relacionat amb els estímuls de llum. Com més llum rep el cervell, interpreta que hi ha més activitat al cos, mentre que amb la foscor desinhibeix les funcions. Per tant, la llum de les pantalles que emeten els smartphones, les tauletes o els ordinadors enganya el nostre cos quan ja és de nit, perquè interpreta que és de dia i que ha de mantenir-se actiu i no fa correctament les funcions reparadores. Aquest desequilibri pot agreujar problemes de salut i augmentar el risc de patir depressió, diabetis o obesitat. (Font: http://rstb.royalsocietypublishing.org/content/370/1667/20140120

Per tant, si vols descansar bé, no és aconsellable que facis servir el mòbil o la tauleta les hores prèvies a anar a dormir. Per assegurar un bon descans, en canvi: 

  • Pren un sopar lleuger, fàcil de digerir i a una hora prudent, per tal que el cos tingui temps de fer la digestió abans d'anar a dormir i es faciliti el descans nocturn. Si has menjat proteïnes i greixos en excés, el procés de depuració del fetge s'alenteix i no es descansa bé.
  • Redueix les activitats que et puguin alterar o que requereixin molt esforç mental a les hores abans de dormir. Això facilitarà agafar el son de manera natural i assegurar un descans reparador.
  • Opta per una activitat agradable i relaxant els últims 30 minuts abans d'anar a dormir: llegir, conversar sobre temes agradables i evitar les discussions, escoltar música tranquil·la, prendre un vas de llet calenta o tèbia o una infusió...
  • Sovint prioritzem les responsabilitats familiars, laborals i socials sobre el descans i això fa que no respectem els horaris d'anar a dormir i que acabem retardant l'hora de ficar-nos al llit, cosa que provoca una mala qualitat del son. Ves a dormir sempre a la mateixa hora. D'aquesta manera respectaràs els horaris que marca el teu rellotge biològic i milloraràs la qualitat del son. 
  • Recorda que les hores de son no es recuperen. Descansar o reposar durant un període de temps llarg no compensa les hores perdudes de son.

Un bon descans repercuteix en un bon rendiment físic i intel·lectual i en l'equilibri emocional. Si vols saber-ne més, consulta més consells i informació sobre el descans.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

Canal TMB

Captura video

Club GENTMB

Club GenTMB